Abiznis

Ministarstvo finansija poništilo rješenje Uprave za nekretnine

Ministarstvo finansija je, po žalbi Aerodroma Crne Gore, poništilo rješenje Uprave za nekretnine, koja je na osnovu tužbe firme Regal-Impex upisala zabilježbu na nekretninu državne kompanije zbog naplate potraživanja od 3,5 miliona eura.
Ministarstvo finansija poništilo rješenje Uprave za nekretnine
Mina biznisIzvor

Prema rješenju Ministarstva finansija, u koje je agencija Mina-business imala uvid, naloženo je brisanje zabilježbe Uprave za nekretnine i uspostavljanje pređašnjeg stanja upisa.

Kompanija Regal-Impex, dugogodišnji zakupac free-shopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tužila je Aerodrome Crne Gore i tražila nadoknadu štete od 3,5 miliona EUR, jer im ta kompanija ne dozvoljava da obavljaju slobodnu carinsku prodaju.

Protiv rješenja Ministarstva finansija ne može se, kako je navedeno, podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor predajom tužbe Upravnom sudu u roku od 20 dana od prijema rješenja.

Advokat Aerodroma Crne Gore, Velibor Marković, ranije je objasnio da je Uprava za nekretnine pogrešno primijenila materijalno pravo kada se pozvala na član 98 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, jer on ne propisuje zabilježbe spora.

On je dodao da u članu 104 tog Zakona, koji propisuje zabilježbu spora, nema ni pomena o sporovima zbog naplate duga ili drugih novčanih potraživanja, već samo u pogledu knjižnih prava. Marković je kazao i da institut zabilježbe spora služi samo bi treća lica bila upoznata sa pravnim stanjem neke nekretnine.

„Po ocjeni Ministarstva, prvostepeni organ nije dao razloge u odnosu na dostavljenu tužbu, niti je cijenio u odnosu na ispunjenost uslova iz člana 104 i 105 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, u odnosu na koje odredbe je tražena ta promjena, već je nasuprot tome samo konstatovao ispunjenost uslova iz člana 98 tog Zakona“, navodi se u rješenju.

U rješenju se dodaje da se pravo zakupa jedino može evidentirati u G listu kao takvo, uz uslov da je zaključen na period duži od pet godina, kako je to propisano članom 78 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, a u konkretnom je traženo prećutno produženje prava zakupa do 15. marta 2021. godine.

Iz Aerodroma je objašnjeno agenciji Mina-business da se prvi i jedini javni poziv do ove godine desio 2005. godine, što znači da 12 godina nije raspisivan, iako Zakon o državnoj imovini propisuje da se ona može dati na period od pet godina sa mogućnošću produžetka.

Regal-Impex, u vlasništvu preduzeća Industriaimport-Industriaimpex, od javnog konkursa i dodjele koncesija, novembra 2005, zakupac je 122 kvadrata prodavnice na aerodromu u Podgorici i 98 kvadrata u terminalnoj zgradi u Tivtu.

Pošto su Aerodromi raspisali novi javni poziv za zakup prodavnica i slobodnu carinsku prodaju, Regal-Impex je, kako je navedeno u tužbi, spreman mirno da napusti zakupljene objekte ukoliko mu prije toga bude isplaćena izmakla dobit za naredne dvije godine i četiri mjeseca.

Zbog toga je Regal-Impex dostavio sudu tužbu kojom traži isplatu 3,5 miliona EUR izmakle dobiti sa zateznom kamatom.

Portal Analitika