Društvo

Ljekovi za pritisak i srce mogu da izazovu rak kože, ali se ne povlače sa crnogorskog tržišta

Crnogorska Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) izdala je upozorenje ljekarima i pacijentima o štetnosti ljekova za visok pritisak i hronične srčane slabosti. U upozorenju je navedeno da ljekovi, koji su u širokoj primjeni u  Crnoj Gori jer sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid mogu da izazovu nemelanomski rak kože, potvrdjeno je Portalu Analitika.
Ljekovi za pritisak i srce mogu da izazovu rak kože, ali se ne povlače sa crnogorskog tržišta
Portal AnalitikaIzvor

Upozorenje je proslijeđeno 30.10.2018. kako bi se preporuke iz pisma uzele u obzir od strane relevantnih zdravstvenih radnika, prilikom daljeg propisivanja i primjene ove terapije.

Ljekovi koji sadrže hidrohlortiazid se nalaze u prometu u Crnoj Gori i u značajnoj se mjeri, kao i u zemljama okruženja i zemljama Evropske unije  koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska, srčanih, hepatičkih i nefrogenih otoka, odnosno hronične srčane slabosti.

Tekst pisma napisan u skladu sa preporukama koje su usvojene od strane odgovarajuće Komisije za praćenje bezbjednosti ljekova pri Evropskoj Agenciji za ljekove.

Potrebno je da se pacijenti koji uzimaju hidrohlortiazid, bilo sam, ili u kombinaciji sa drugim ljekovima, obavijeste o riziku od nemelanomskih malignih tumora kože od strane ljekara koji su im propisali ovu terapiju, te da im se savjetuje da redovno kontrolišu kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili  promjena već postojećih, kao i da prijave sve sumnjive promjene na koži.

Preporučeno je da se sumnjive lezije kože moraju se odmah pregledati, što potencijalno uključuje histološki pregled uzorka biopsije.

Pacijentima treba da se savjetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svijetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja sunčevoj svijetlosti i UV zracima, kako bi se rizik od raka kože sveo na minimum.

Potrebno je da se pažljivo razmotri upotreba hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali rak kože.

Ni u jednoj zemlji u kojoj se nalaze u prometu ljekovi koji sadrže hidrohlortiazid, u svijetlu najnovijih bezbjednosnih informacija, nije donijeta odluka o njegovom povlačenju iz prometa, navodi se u saopštenju.

Odnos koristi od primjene ovih ljekova i rizika od ispoljavanja neželjenih dejstava je i dalje pozitivan, imajući u vidu ozbiljnost indikacija u kojima se ovaj lijek primjenjuje.

 Pacijenti koji su na terapiji ovim ljekovima ne smiju prekidati terapiju bez konsultacije sa ljekarima.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore do sada nije primila nijednu prijavu sumnje na karcinom kože povezan sa primjenom hidrohlorotiazida.

Isto upozenje je izdala i Agencija za ljekove Srbije a u  vijestima TV Prva objavljen je spisak od čak 32 sporna lijeka: 

Enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace, diunorm.

 

 

 

Portal Analitika