Crna hronika

Borović: Vukotiću uzeli DNK, bojim se zloupotrebe

Beogradski sud odbio je da se Jovanu Vukotiću, optuženom za falsifikovanje isprava, ukine pritvor - potvrdio je za Pobjedu njegov advokat Borivoje Borović.
Borović: Vukotiću uzeli DNK, bojim se zloupotrebe
PobjedaIzvor

Vukotiću se sudi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. Borović je kazao da su ponudili jemstvo od 250.000 eura kako bi se Vukotić u daljem toku postupka branio sa slobode, ali sud još nije odlučio o njihovom zahtjevu.

- Krivično vijeće suda odbilo je prijedlog za ukidanje pritvora ali se nije izjasnilo o jemstvu već je zahtjev vratilo sudiji koji sudi u ovom predmetu da odluči. Suštinski oteže se oko te odluke jer kao što sam i javno iznio moje sumnje i zabrinutost, policija pokušava da mu namjesti neka krivična djela koja nije izvršio – rekao je advokat Borović.

Ukoliko se, kako kaže, slučajno pojavi neki svjedok saradnik lako će sa njim izaći na kraj jer u sudnici ima mogućnost da ga ispituje i dokaže istinu.

- Takođe, izrazili smo zabrinutost jer su Vukotiću uzeli DNK, a ne koristi se u ovom predmetu i može da bude negdje zloupotrebljen. Na ovom prostoru u posljednje vrijeme policija je dosta uradila na štetu ljudi. Smatram da bi Crna Gora morala da se umiješa oko svog državljanina da štiti njegova prava. Zaključak je da ovo ne bi bio prvi slučaj da se izmisle svjedoci, da se podmetnu tragovi i da čovjek odgovara za nešto što nije uradio – istakao je Borović.

Vukotiću je pred beogradskim sudom počelo suđenje zbog optužbi za korišćenje i falsifikovanje makedonskog pasoša na ime Georgi Andonov. On je pred sudom negirao da je vođa škaljarskog klana kako su ga prozvali mediji, nije poricao da je putovao sa lažnim pasošem, ali je tvrdio da ga je koristio u državama van Srbije kako bi izbjegao maltretiranje po aerodromima.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv Jovana Vukotića, kojim ga tereti za produženo krivično djelo falsifikovanje isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina zatvora. Tužilaštvo optužnim prijedlogom traži da ga sud osudi na godinu i po zatvora.

Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom ljetovalištu Antalija i već sjutradan je izručen Srbiji. Grčka je za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog šverca droge, a Crna Gora ga sumnjiči za utaju poreza zbog čega je nedavno saslušan u Beogradu.

Portal Analitika