Kultura

Danijel Cerović potpisao ugovor za izdavačku kuću NAXOS

Danijel Cerović nedavno je  potpisao ugovor sa izdavačkom kućom NAXOS RECORDS, čime će nastaviti saradnju koju je kao član Crnogorskog Gitarističkog Dua započeo 2013. godine. 
Danijel Cerović potpisao ugovor za izdavačku kuću NAXOS
Portal AnalitikaIzvor

Nakon uzbudljivog projekta transkribovanja i snimanja Bahovih Engleskih svita za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem koje je Naxos izdao 2015. i 2018. na dva CD-a (projekat dobio izvanredne recenzije), očekuje ga snimanje muzike za lautu koju je komponovao Sylvius Leopold Weiss (1687-1750), koju je Cerović transkribovao za solo gitaru koristeći "londonski" manuskript kao osnovu. Biće ovo njegov treći CD koji će za Naxos izdati u  saradnji sa producentom Norbertom Kraftom (Dobitnik nagrade “GRAMMY”), sa kojim će snimati u Torontu početkom 2019. godine.

 

Biografija:

Danijel Cerović je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intezivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama u Argentini (Buenos Aires "Festival del Mundo), SAD-u ("Guitar Fondation of America" Denver 2016, Los Angeles, Chapman University, Minneapolis, San Francisco), Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg), Kini ("Shenyang festival", "Qinling festival"), Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmonija Sankt Peterburg), Francuskoj (Paris Guitar Foundation), Italiji ("Conservatorio di musica" - Trieste), Crnoj Gori (A tempo, Kotor art, Budva Grad Teatar, Barski Ljetopis), Srbiji, Bugarskoj, Turskoj (Istanbul Guitar Festival), Hrvatskoj ("Lisinski"; OGF; Muzička Omladina - Grožnjan), Sloveniji (Dvorana Slovenske Filharmonije), Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj (Koblenz guitar festival), Holandiji ("Concertgebouw" Amsterdam - Guitar Masters), Španiji (dvorana "Manuel de Falla" - Madrid; Granada festival), Bosni i Hercegovini (Sarajevo guitar festival), Albaniji (Dvorana Akademije Umjetnosti - Tirana), Luksemburgu (Villa Vauban), Portugalu, Belgiji (Konzervatorijum "LUCA" u Levenu)  i  Poljskoj. Kao solista i kao član Crnogorskog dua gitara, nastupao je sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, Daejon Simfonijskim Orkestrom (Koreja), Šenjang Simfonijskim Orkestrom (Kina), Orkestrom “Mossani Strings” (Holandija), sa Kvartetom “Rubikon” (Srbija), kao i “Camerata” Kvartetom (Poljska).

 

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija . Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014 i 2016 godini, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , transkribovao je i snimio 6 “engleskih svita” Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski “Gramophone” , "American Record Guide", "Soundboard", "WGBH Radio - Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje) , "ClassicsToday", "Guitare Classique"  i dr. Takođe CD izdanja su predstavljena u programu  Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije "Guitar Alive" na preko 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala” (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta "Montenegro International Guitar Competition" (Tivat, Podgorica) koji je, zajedno sa još 14 sličnih manifestacija iz čitave Evrope, dio "EuroStrings" projekta koje će se u periodu od 2017-2021 finansirati iz projekta Evropske Unije "Kreativna Evropa". Posredstvom NVO "Anagastum guitar society" , čiji je višegodišnji direktor, organizator je više od 150 koncerata prestižnih umjetnika na klasičnoj gitari kao što su : Manuel Barueko (SAD), Tilman Hopštok (Njemačka), Karlo Markjone (Italija), Dušan Bogdanović (SAD), Roberto Auesel (Argentina), Rolan Diens (Francuska), Žudikael Peroa, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko (Francuska), Rikardo Galjen (Španija), Zoran Dukić, Ištvan Remer, Maroje Brčić (Hrvatska), Vera Ogrizović, Srđan Tošić (Srbija) i mnogi drugi. 

Od 2008.godine član je umjetničkog savjeta J.U. Muzički Centar Crne Gore u sklopu kojeg djeluje i Crnogorski Simfonijski Orkestar. Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: "Chapman University" (SAD), "Metropolitan University"- Denver (SAD), "Toronto University" (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), "Manitoba University" (Kanada), "North Dakota University" (SAD), "California Conservatory of Music" (San Hoze, SAD), "Maastricht Conservatory" (Holandija), "Tianjin Conservatory" (Kina) i dr. Takođe i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su "GFA 2016", Koblenz festival (Njemačka), Šenjang festival (Kina) i dr. Član je žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru: "Eruostrings competiton" (Zagreb 2018), "Istanbul guitar competition", "Guitar concerto competition" (Groningen - Holandija), "Viseu competition" (Portugal), "Shenyang festival", "Qinling festival" (Kina) i dr. 

Danijel Cerović predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju, od  2003. godine. Studenti iz njegove klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima. Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija "SAVAREZ", 2014.godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama.

U 2018/19, kao solista i član CDG nastupiće na prestižnim festivalima, koncertnim dvoranama  u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi, te snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leoplda Vajsa, a drugi sa muzikom Astora Pjacole kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Portal Analitika