Svijet

Novi rat u Gazi bio bi tragedija

Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija pozvale su Palestince i Izraelce da okončaju naglu eskalaciju nasilja u posljednja 24 sata, upozoravajući na vrlo opasnu situaciju.
Novi rat u Gazi bio bi tragedija
Portal AnalitikaIzvor

"Novi rat u Gazi bio bi nevjerovatna tragedija. Moramo ga izbjeći po svaku cijenu", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš novinarima u Parizu.

Specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Nikolaj Mladenov, je sa Egiptom pokušavao da smiri situaciju, prenose izraelski mediji.

Palestinski ekstremisti ispalili su danas preko 200 raketa i minobacačkih projektila na Izrael u znak odmazde za jučerašnji upad izraelskih snaga u Pojas Gaze u kome je poginulo sedam pripadnika Hamasa i jedan izraelski potpukovnik.

Izrael je odgovorio napadima na desetine ciljeva Hamasa, koji vlada Gazom i manje organizacije Islamski džihad.

Ambasador EU u Izraelu Emanula Žafro, ocijenio je kao neprihvatljive napade na civile, dodavši da "svi moraju da odstupe od ivice ponora".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova se složilo da je situacija opasna, jer može dovesti do velike vojne operacije i humanitarnog kolapsa u Gazi.

"Moskva gleda s dubokom zabrinutošću na tu opasnu eskalaciju", navelo je rusko Ministrastvo, dodavši da smatra Izrael odgovornim za najnoviju eskalaciju, napominjući da ga je isprovocirala izraelska vojna operacija u Gazi u nedjelju uveče.

Portal Analitika