Abiznis

Usvojene izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate, kojim se ona povećava za jedan procenat, odnosno sa sedam na osam odsto.
Usvojene izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate
Mina businessIzvor

Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je Zakonom, koji je usvojen krajem 2009. godine, predviđeno da se stopa zatezne kamate utvrđuje polugodišnje, a obračunava godišnje.

Zakonske odredbe o visini stope zatezne kamate bile su propisane u skladu sa evropskom direktivom 2000/35 o spriječavanju kašnjenja u plaćanju trgovinskih transakcija, koja je bila na snazi 2009. godine, kada je i donesen zakon.

Iz Ministarstva je objašnjeno da je ta direktiva zamijenjena novom, o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama, zbog čega je bilo neophodno sa se zakonski tekst uskladi s njom.

Poslanici se danas nijesu izjašnjavali o Predlog izmjena zakona o računovodstvu, kojima je definisano produženje roka usklađivanja za ovlašćene procjenjivače, jer ga je Vlada povukla iz procedure.

Skupština je usvojila Izvještaj o rezultatima tendera za davanje u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra Kolašin1600, kao i odluku i ugovor o davanju u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja.

Usvojeni su i izvještaji o radu Agencije za zaštitu konkurencije u prošloj godini, Fonda za zaštitu depozita, Komisije za tržište kapitala, Centralne banke, Savjeta za finansijsku stabilnost i Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, kao i o stanju energetskog sektora u Crnoj Gori, na tržištu kapitala i tržištu osiguranja.

Portal Analitika