Politika

Nećemo dozvoliti trule kompromise

Demokratski front (DF) u Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, neće dozvoliti simuliranje reformi i trule kompromise, jer su fer izbori ključni za demokratizaciju društva i opstanak Crne Gore, saopštila je poslanica tog saveza Branka Bošnjak.
Nećemo dozvoliti trule kompromise
MinaIzvor

Bošnjak, koja će biti predstavnik DF u Odboru, ocijenila je da nije neophodno samo unaprijediti pravni okvir i ambijent u kojem će biti održani prvi naredni izbori, već i definisati fazu institucionalne primjene i nadzora nad sprovođenjem dogovorenih reformi.

"Neću dozvoliti nikakvo odugovlačenje sa radom, ili obesmišljavanje, i javno ću upozoravati ukoliko do toga dođe ili ću istupiti iz odbora. Neću dozvoliti trule kompromise, jer sam svjesna da se radi o istorijskom trenutku i velikoj odgovornosti, pa ću sa takvom ozbiljnošću ovom poslu i pristupiti", kazala je Bošnjak agenciji MINA.

Ona je ocijenila da su slobodni i fer izbori od ključne važnosti za demokratizaciju društva, a i za, kako je rekla, opstanak Crne Gore.

"Ovo su krucijalne stvari, koje zahtijevaju i vrijeme i konsenzus. Lako neće biti, ali prihvatili smo se tog ozbiljnog posla", ocijenila je Bošnjak.

Ona je rekla da očekuje da se odmah nakon konstituisanja krene sa ozbiljnim radom i da se na stolu privremenog odbora nađu sve stvari koje se targetiraju kao sporne u izbornom procesu i ambijentu u kome se odvijaju, da se definiše jasna i detaljna platformu sa svim aktivnostima, kao i akcioni plan sa striktnim rokovima za njeno sprovođenje.

Ona je kazala da će se maksimalno potruditi i imati proaktivnu ulogu, nuditi konkretna rješenja za sve anomalije i sporna pitanja.

Bošnjak je navela da će tokom rada odbora, kako je rekla, maske pasti i ogoliti da li su svi subjekti zaista za reformu izbornog zakonodavstva i stvaranje ambijenta koji će obezbijediti slobodu biračkog izjašnjavanja.

Ona je kazala da posebno misli na vladajuće partije koje se deklarativno zalažu za to, a suštinski su se, kako smatra, makar do sad, trudile da zadrže "monstruozni i do perfekcije razrađeni sistem izbornih prevara i zloupotrebe javnih sredstava u izborne svrhe".

"Moramo sa njima razgovarati i pružiti im šansu, jer bez njih nema dvotrećinske većine, ali nema je ni bez nas. Dakle sve će biti ogoljeno i jasno. Nećemo dozvoliti simuliranje reformi", rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da će biti prisutan i NVO sektor i akademska zajednica kojoj je izborno zakonodavstvo struka, i da očekuje i da će međunarodna zajednica pomno pratiti rad odbora.

"Teško se dolazi do pravog kompromisa, ali želim da pokušam i hoću da se nadam da je to moguće i u Crnoj Gori. Moramo se navikavati na to i pomirenje je nešto što je nasušno potrebno ovom društvu, a ovo bi bio veliki korak u tom pravcu", ocijenila je Bošnjak.

Ona je rekla da će u radu Odbora biti teško postiči konsenzus sa DPS jer će oni, kako je navela, pokušati da onemoguće "demontažu monstruoznog, do perfekcije razrađenog sistema kontrole izbora, gdje je ogromnom broju građana uskraćeno pravo na slobodan izbor, kroz razne prijetnje i ucjene i kupuvinu ljudskih duša dovedenih na ivicu egzistencije".

Bošnjak je kazala da DF ima jasna programska načela, da su radili niz platformi pokušavajuću da okupe opoziciju oko izbornih tema.

Ona je poručila da je DF spreman za krupne reforme od otvorenih lista, definisanja prave elektronske identifikacije birača, profesionalizacije Državne izborne komisije izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika preko suštinskih izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu i terenske provjere ko ispunjava ustavom definisan rezidencijalni uslov do Zakona o biračkom spisku i rigidnog Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Bošnjak je kazala da je DF spreman za krupne reforme svih propisa koji imaju dodirnih tačaka sa fer izborima pa do metoda kako tako reformisano zakonodavstvo sprovesti u djelo i kontrolisati njegovu primjenu, kontrolišući nadležne institucije.

"Pobjednička varijanta propuštena je 2015. godine nakon velikih nasilno razbijenih protesta 24. oktobra, kada je takozvana građanska opozicija pružila grogiranom Đukanoviću ruku spasa, distancirajući se od DF-a, na čijoj žrtvi, kao politički lešinari su htjeli da profitiraju", rekla je Bošnjak.

Ona smatra da je građanska opozicije to ponovila i nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, što im se vratilo kao bumerang.

"Ali nažalost, zbog njihovog takvog odnosa trpe i građani Crne Gore koji decenijama vape za smjenom režima, a tada smo bili u mnogo povoljnijo situaciji za pregovore", smatra Bošnjak.

Na pitanje koliko će na rad Odbora uticati što u njemu neće biti predstavnika dijela opozicije, Bošnjak je odgovorila da, "politička nezrelost i diletantizam Demokrata u koji su nažalost uvukli i URU gotovo da ne zaslužuje komentar".

Bošnjak je kazala da je svima jasno da Demokratama i URA-i nije važan javni interes, već samo da oslabe DF i da je to javno obznanio i njihov donedavno visoki fukcioner.

"Politika je ozbiljna stvar, nije to za nedoraslu dječinu, koja su iz djačkih i studenskih klupa uskočili u odijela i nakačili kravatu, pa umislili da su popili svu pamet i da to što oni kažu Bogom dato", rekla je Bošnjak.

Ona smatra da su iskustvo i mudrost u politici najbitniji."Koliko su oni bez jasnog stava o bilo čemu i koliko su nedorasli ijednom ozbiljnom zadatku pokazuje i ovo njihovo cviljenje „ako nije sve po našem, onda mi nećemo“ .

Bošnjak je rekla da je to politički potpuno infantilno, što je napokon uvidjela i međunarodna zajednica koja ih je do sad mnogo tetošila.

"Ljudski mi je žao što nijesu pokazali političku mudrost i ušli u ovaj odbor, no vrlo sumnjivo je što DPS i SD to mjesto sebično čuvaju očekujući ih da im se priključe, a do tada smo brojčano oslabljeni kao opozicija. Samo da se ne ispostavi da je ta prazna stolica dio nekog njihovog dila u kasnijim fazama", kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, vrijeme će sve pokazati.

Bošnjak je rekla da je što se tiče kluba nezavisnih poslanika, koji takođe neće učestvovati u radu Odbora, oni raznorodni od "ostataka raznih lista sastavljeni".

"Pa nijesu čini se ni međusobno usaglašeni, a neki od njih su već demantovali sami sebe, jer na nekim preliminarnim sastancima su rekli da će svoje veliko iskustvo iz Vlade izbornog povjrenja rado podijeliti sa odborom, a sad su se predomislili, na šta imaju pravo", rekla je Bošnjak.

On smatra da je njihov problem jer mnogi biraju liniju manjeg otpora, bjeg od odgovornosti, a ona je u ovom slučaju velika i istorijska.

"Ali oni su svoje mjesto ponudili ostalim opozicionim partijama, pa se možda i popuni sa nekim predstavnikom partija koje nemaju svog predstavnika", kazala je Bošnjak.

Komentarišući najavu Demokrata i URA o formiranju Foruma koji će se baviti reformama izbornog zakondastva, Bošnjak je oggovorila da je to simuliranje rada paralelno radu u odboru.

"To je samo očajnički potez ili ti plač i vapaj djeteta koje je ostalo bez igračke. Vrlo neozbiljno i nezrelo. Svima je jasno da bez kompromisa sa vlašću nema dvotećinske većine i zato moramo da im institucionalno nametnemo naša rešenja", rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da je opozicija najbolju poziciju imala poslije 24. oktobra 2015., kada su mogli da, kako je navela, diktiraju uslove.

"Sad je svakako teže, ali vrijedi pokušati, al ne izglasavaju se zakoni u hotelskim salonima, već u Skupštini Crne Gore, tako da je za mene taj Forum besmislen i neozbiljan", zaključila je Bošnjak.

Portal Analitika