Politika

Markert: Stav opozicije se mora čuti u parlamentu

Stav opozicije mora se čuti tamo gdje se vodi glavna diskusija, u parlamentu, poručio je u izjavi za TVCG direktor Venecijanske komisije Tomas Markert. On je naveo i da se proces reforme izmjene izborne legislative takođe mora voditi u Skupštini, uz uvažavanje mišljenja eksperata van parlamenta. Markert vjeruje da će izborne reforme biti usvojene širokim konsenzusom.
Foto: flickr
Foto: flickr
Pobjeda/TVCGIzvor

Nemam posebnu poruku za bilo koju partiju, jasno je da se u demokratiji glavna diskusija mora voditi u parlamentu i da su sve partije koje imaju poslanike dužne da učestvuju u radu Skupštine. U ovom regionu, ne samo u Crnoj Gori postoji ta negativna praksa da opozicija bojkotuje rad parlamenta. To nije pravi način jer se stav opozicije, prije svega, mora čuti u parlamentu – kazao je Markert.

On smatra i da se proces reforme izmjene izborne legislative takođe mora voditi u Skupštini.

- Mislim da glavni kolosijek tog procesa mora biti u parlamentu. Za reformu izborne legislative je poželjan široki konsenzus, zbog toga je važno da sve partije učestvuju u tom procesu u parlamentu – rekao je Markert.

On je dodao da je takođe važno i da zakonodavna vlast uvaži mišljenje eksperata van parlamenta.

- Nadam se da će sve partije učestvovati u toj reformi i da će na kraju izmjene zakona biti usvojene širokim konsenzusom – istakao je Markert.

Venecijanska komisija u junu je podržala prijedlog Vlade da se aktuelnom Sudskom savjetu produži mandat do izbora novog, kako bi se spriječila blokada rada tog tijela.

- Sudski savjet je najbitnija institucija za nezavisno pravosuđe, zbog toga je za Venecijansku komisiju veoma važno nesmetano funkcionisanje Sudskog savjeta. Ovo je samo prelazno rješenje, a sada i vlast i opozicija moraju pokušati da dođu do trajnog rješenja – poručio je Markert.

Portal Analitika