Abiznis

Moguća globalna nestašica nafte

Svijet će se suočiti s globalnom nestašicom nafte, ocijenili su analitičari Goldman Sachsa.
Moguća globalna nestašica nafte
SEEbizIzvor

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći dovoljno da investiraju u buduću proizvodnju.

Globalni proizvođači nafte sve više žele da investiraju u nisko-ugljenične segmente energetskog sektora, pod pritiskom da se proizvodi čistija energija, koja dolazi i sa strane država, ali i investitora, prenosi SEEbiz.

"U 2020-im ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte", rekao je predstavnik Goldman Sachsa, Michele Della Vigna.

Ta tranzicija će se, kako je ocijenio, ostvariti kroz višu, a ne nižu cijenu nafte.

Della Vigna je rekao da će, dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanom na gasu.

Tu najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

"Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i gasa, jer niko drugi ne može finansirati te mega projekte", rekao je on.

Riječ je o grupi kompanija koje se smatraju najuticajnijim iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

To su Saudi Aramco, Gazprom, iranski NIOC, brazilski Petrobas, venecuelanski PDVSA, Petronas iz Malezije i kineski Petroleum.

Originalnih "sedam sestara" su bile firme iz 1950-ih godina prošlog vijeka, iz kojih su se transformisali i nastali British Petroleum, Chevron, Shell, Exxon Mobil i Royal Dutch Shell.

Portal Analitika