Abiznis

Vukčević: IRF plasirao 170 miliona

Investiciono-razvojni fond je za prvih deset mjeseci ukupno plasirao skoro 170 miliona eura, što je u odnosu na  plan više od 30 miliona eura, izjavio je  u intervjuu za Infobiro predsjednik Odbora direktora Zoran Vukčević.
 Vukčević: IRF plasirao 170 miliona
InfobiroIzvor

„Ako nastavimo sa ovakvim trendom sigurno ćemo doći do cifre od 200 miliona , što ce biti najveći plasman od kako IRF postoji“, rekao je on.

Kako je dodao, ukupno su podržali 333 projekta a uodnosu na prethodnu godinu, bilježe značajan rast u mnogim segmentima.

„Prije svega za ciljnu grupu u koju spadaju prije svega mladi ljudi, početnici u biznisu, žene u biznisu, dakle sve one kategorije koje su pod posebnom pažnjom kada je u pitanju IRF, a tretiramo ih kao preduzetništvo i podsticaj preduzetništva, mi smo ove godine plasirali oko 10 miliona eura. Ako to uporedimo sa istim periodom prošle godine, onda je to rast od 40 posto“, rekao je on.

Kako je rekao, Pored Evropske investicione banke, ove godine potpisali ugovor i sa CEBOM (Banka za razvoj Savjeta Evrope).

 Već je u toku aranzman  u iznosu od 30 miliona koji je prije svega namijenjen za socijalno preduzetništvo, za mikrokreditiranje, dakle za onu ciljnu grupu koja je pod posebnom pažnjom IRF“, rekao je on.

Dodao je da su potpisali i ugovor sa Kineskom bankom za razvoj u iznosu od 19 miliona kao i da očekujemo svaki mjesec da krenu u realizaciju tog kreditnog aranžmana koji će prije svega biti namijenjen za poboljšanje likvidnosti crnogorskih preduzeća.

 

 „Tokom ovog mjeseca očekujemo pozitivan odgovor od Evropskog investicionog fonda da u okviru aranžmana Kozme dobijemo i podršku od 80 miliona eura koji će biti prije svega namijenjena za podsticaj razvoja preduzetništva u onim slučajevima i za one ciljne grupe koje nemaju dovoljno potencijala da nekim svojim koleteralom obezbijede taj kredit i ta sredstva ćemo prije svega namijeniti kroz otvaranje raznih garantnih sema i garantnog fonda, koji će biti u funkciji upravo poboljšanja uslova pristupu finansijskim sredstvima onim ciljnim grupama koje nemaju ili ne mogu u potpunosti da zadovolje taj uslov, ali zadovoljavaju sve ostale uslove da se njihova biznis ideja realizuje“, rekao je on.

 

<p> 

 

 

Portal Analitika