Politika

Fejk priča Marije Zaharove

Sedam dana nakon što je Pobjeda u zvaničnom dopisu upitala Ambasadu Ruske Federacije u Podgorici da li je i u kojem svojstvu neimenovani ruski diplomata prisustvovao sjednici podgoričkog odbora Prave Crne Gore, odgovor je umjesto iz Ambasade stigao od portparolke Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove.
Fejk priča Marije Zaharove
PobjedaIzvor

U javnom obraćanju ruskim medijima, koje je objavljeno na Fejsbuk stranici Prave Crne Gore, Zaharova je potvrdila prisustvo ruskog diplomate na osnivačkoj sjednici stranke Marka Milačića u Podgorici, ali je kao „fejk vijest“ ocijenila navode da prisustvo diplomate na osnivačkim sjednicama partije u Crnoj Gori nije u skladu sa diplomatskom praksom.

- U crnogorskom provladinom dnevniku Pobjeda ovih dana je objavljen provokativni članak u kojem se ponovo iznose apsurdne tvrdnje o tobožnjoj umiješanosti Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore. Navodno, prisustvo ruskog diplomate na osnivačkoj sjednici opozicione Prave Crne Gore nije u skladu sa diplomatskom praksom - rekla Marija Zaharov u Moskvi.

Pobjeda je u tekstu objavljenom 2. novembra objavila podatak da prisustvo ruskog diplomatskog predstavnika na osnivačkim konvencijama stranaka nije diplomatska praksa jer takav slučaj nije zabilježen u novijoj istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Da je priča Marije Zaharove fejk - svjedoči podatak da je prisustvo diplomatskih predstavnika ambasada u proteklih 27 godina bilo jedino na Kongresima stranaka i to u svečanom dijelu koji je predviđen za sve goste. Član 41. Bečke konvencije strogo zabranjuje miješanja u unutrašnje stvari drugih država, što je Rusija prekršila kada je u februaru ove godine njen počasni konzul potpisivao osnivanje a njen drugi diplomata bio učesnik osnivačkog odbora Milačićeve stranke u Podgorici.

Pokušavajući da opravda prisustvo ruskog diplomate, Zaharova je istakla da je „sasvim druga stvar kad premijer Albanije agituje da se glasa za konkretnog kandidata na izborima za predsjednika Crne Gore, ambasador SAD-a u Podgorici poziva crnogorske građane da izađu na parlamentarne izbore a američki ambasador u Skoplju, u zgradi makedonskog parlamenta, faktički rukovodi procesom proguranja odluka, iako je referendum u Makedoniji propao“. - Naravno, ovo je podmetanje i antiruski falsifikat koji se širi kako bi se zvaničnim predstavnicima Rusije diktiralo s kime je moguće održavati kontakte i kojim javnim aktivnostima prisustvovati. Time se ispoljava očigledan pokušaj da se crnogorskim političarima i javnim funkcionerima ograniči komunikacija sa ruskim diplomatama - ocijenila je Zaharova.

Portal Analitika