Društvo

Država spremna da zaštiti integritet od onih koji bi je nasilno izbrisali

Sama pomisao da neko slavi negaciju postojanja svoje države i nacije kao i datum nasilnog brisanja onoga što je do te 1918. bila realnost, u najblažem izaziva čuđenje i zaprepašćenje. No, to je dokaz postojanja demokratskih uzusa u Crnoj Gori danas, izjavio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, povodom održavanja skupova na kojima se proslavlja Podgorička skupština.
Država spremna da zaštiti integritet od onih koji bi je nasilno izbrisali
Portal AnalitikaIzvor

„Svjedoci smo da se ovih dana dešavaju okupljanja na teritoriji Crne Gore koja imaju za cilj promociju nečega što se ne može ni u kom kontekstu tretirati kao afirmacija trenutka prošlosti, već naprotiv“, rekao je on za Portal Analitika.

On kaže da nije siguran da bi se neki slični događaji bilo gdje na prostoru razvijenog svijeta mogli odvijati sa ovoliko slobode. „Lično, smatram neprihvatljivim taj odnos ne samo nepoštovanja, već i svojevrsnog omalovažavanja svoje zemlje, a glorifikovanja neke druge koja god to bila“, rekao je on.

Kako je naveo, šira javnost u Crnoj Gori osjeća zebnju i nelagodu zbog sve češćih desničarskih ispada ovih grupa, ali i poručio da je uvjeren da je država u potpunosti spremna da zaštiti svoj integritet.

„Pravo na slobodu mišljenja nije jednako pravu na osvajanje. Svako ima pravo da kaže šta misli, ali svako ima i dužnost da druge čuva od sebe. Kultura tolerantnih i demokratskih društava podrazumijeva da se čuje drugi, ne da se prijeti drugome“, rekao je on.

Portal Analitika