Društvo

Održani otvoreni dani ambasada za crnogorske studente

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu(OCSI) u saradnji sa Upravom za dijasporu po šesti put je  organizovala  manifestaciju ''Otvoreni dani ambasada''.
Održani otvoreni dani ambasada za crnogorske studente
Portal AnalitikaIzvor

Događaji su se održali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore širom svijeta. Crnogorski studenti okupili se na sledećim lokacijama: u Ankari, Atini, Beogradu, Beču,  Berlinu, Briselu, Budimpešti, Frankfurtu, Londonu, Ljubljani, Moskvi, Njujorku, Pekingu, Rimu, Skoplju i Zagrebu. Okupljanja su održana krajem oktobra i u prvoj nedelji novembra, po dogovoru sa domaćinima.

Ovo je bila još jedna u nizu prilika da se naši studenti u inostranstvu upoznaju i povežu, razmjene iskustva i ideje. Okupljanjima su osim studenata prisustvovali predstavnici crnogorske poslovne dijaspore, kulturno-sportski poslanici, bivši studenti (CSI alumni) radno angažovani u stranoj državi, sa kojima su studenti imali priliku da porazgovaraju o mogućnosti zasnivanja radnog odnosa u državi boravka, nakon okončanja studija.

Osim toga, studenti su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima DKP-a planiranim za naredni dvanaestomjesečni period, kao i planovima vodećih regionalnih dijasporskih organizacija. Lokalni koordinatori Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu predstavili su planirane globalne i regionalne aktvinosti OCSI, kroz agendu Organizacije za 2018/19.

U organizaciji ambasade u Rimu za studente je upriličeno predavanje predstavnika kompanije Terna. Terna je vodeći distributer električne energije u Italiji, koji trenutno realizuje projekat povezivanja crnogorske i italijanske energerske mreže podvodnim kablom. Cilj projekta je da se u budućnosti omogući efikasniji prenos energije iz mjesta gdje ima višak u državu  kojoj je potrebna. To je krupan korak ka energetskom povezivanju Italije i regiona Balkana.

Portal Analitika