Košarka

Startuje druga sezona Bemax lige osnovnih škola

Druga sezona Bemax lige osnovnih škola u košarci za djevojčice, kreće ovog vikenda.
Startuje druga sezona Bemax lige osnovnih škola
Portal AnalitikaIzvor

Liga koja predstavlja zajednički projekat  Košarkaškog saveza, Ministarstva prosvjete i ŽKK Budućnost Bemax, a odvija se zahaljujući generalnom sponzoru kompaniji Bemax, nakon što je prošle godine okupila 14 škola, ove godine oborila je sve rekorde.

Naime, u takmičenju će biti uključeno čak 18 ekipa (16 iz Glavnog grada, uz školu iz Gradske opštine Golubovci i iz Tuzi). 

S obzirom da se prva sezona Bemax lige pokazala kao pun pogodak, nastavak ovog projekta ima jasan cilj - popularizacija ženske košarke u Crnoj Gori i podsticaj djevojčia školskog uzrasta da se bave tim sportom.

Želja organizatora da se omasovi i istovremeno stvori nova baza, a sve u cilju unapređenja ženske košarke.

U A grupi igraće osnovne škole Radojica Perović, Marko Miljanov, Mahmut Lekić, Dragiša Ivanović, Štampar Makarije, Oktoih, Savo Pejanović, Maksim Gorki i 21.maj.

U B grupi rivali će biti škole Branko Božović, Vlado Milić, Vuk Karadžić, Vladimir Nazor, Pavle Rovinski, Sutjeska, Niko Maraš, Božidar Vuković Podgoričanin i Milorad Musa Burzan.

Igraće se devet kola po sistemu svako sa svakim, nakon čega će po četiri najuspješnije ekipe izboriti plasman u četvrtinale.Mečevi će biti igrani subotom, u sali sportsko-kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Predviđeno je da jedne subote budu igrani mečevi A, a naredne B grupe.

- Želja nam je da uključimo što više djece iz OŠ kako bi ponovo oživjeli žensku košarku i takmičenje koje se nekada igralo od septembra do maja. Ova liga je prošle godine bila pun pogodak i dala je velike rezultate, a siguran sam da će ženska košarka tek imati koristi od ovog projekta - kazao je Zoran Vujičić, direktor ŽKK Budućnost Bemax.

Vujičić je objasnio da je liga osnovnih škola pravi način za promociju ženske košarke u Podgorici, ali da liga nije prva akcija ŽKK Budućnost i kompanije Bemax.

- Želimo da animiramo djevojčice. Trudimo se da popularišemo žensku košarku i stvorimo nove reprezentativke. Više od 300 djevojčica imaće priliku da prvi put igra košarku i biće veliki uspjeh ako veći dio njih ostane u tom sportu. Prošle godine su se pojavile nove igračice, a iz ove lige dobili smo čak i kadetske reprezentativke - kazao je Vujičić, koji je najavio da će Bemax kompanija za sve ekipe obezbijedila sportsku opremu, kao za seniorski tim, kako bi se djevojčice osjećale kao profesionalke.

U prvom kolu A grupe sastaće se: OŠ Radojica Perović - OŠ Marko Miljanov, OŠ Dragiša Ivanović - OŠ Mahmut Lekić, OŠ Štampar Makarije – OŠ 21.maj i OŠ Savo Pejanović - OŠ Oktoih.

Na startu slobodna je ekipa OŠ Maksim Gorki. U grupi B u prvom kolu igraju OŠ Sutjeska - OŠ Niko Maraš, OŠ Branko Božović - OŠ Milorad Musa Burzan, OŠ Pavle Rovinski - OŠ Vladimir Nazor i OŠ Vlado Milić - Vuk Karadžić.

Slobodna je ekipa Božidar Vuković Podgoričanin.

Portal Analitika