Zanimljivosti

Sintetički mirisi: Povećavaju rizik od raka, astme i autizma

“Fragrance“ proizvodi, koji sadrže sintetičke mirise, prepuni su dokazano štetnih i kancerogenih sastojaka.
Sintetički mirisi: Povećavaju rizik od raka, astme i autizma
alternativa za vasIzvor

Ukoliko koristite često kupovne šampone, gelove za tuširanje, deterdžente za pranje rublja, sredstva za čišćenje, toaletne vodice i parfeme, doista imate razloga za brigu. “Fragrance” proizvodi, koji nas mame svojim mirisom, doslovno nas ubijaju. Oni, među ostalim, sadrže štetne aldehide (koji mogu uzrokovati otežano disanje), toluen (neurotoksin koji ometa funkciju jetre, bubrega, srca i mozga) i druge derivate benzena (koji su kancerogeni).

SADRŽE VIŠE OD 3.000 ŠTETNIH SASTOJAKA

Pod zajedničkom etiketom “fragrance” naznačenom na proizvodu krije se više od 3.000 sastojaka, od kojih su mnoge štetne. A nakon što takav proizvod nanesete na kožu ili ga udišete, dospiju i u vaš krvotok.

Mnoge od njih su: kancerogene – uzrokuju rak i tumore, alergeni – izazivaju alergijske reakcije kada ih udišemo ili su u kontaktu s našom kožom, endokrini disruptori – ometaju endokrini sistem te dovode do hormonskog disbalansa, neurotoksične – dovode do poremećaja nervni sistem, zagađivači okoline – zagađuju planetu i ugrožavaju život na njemu.

NAJČEŠĆA OBOLJENJA

Kratkoročno, kupovni proizvodi sa vještačkim mirisima mogu izazvati otežano disanje, glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Ako ih dugo i učestalo koristite ili ste im dugo izloženi, prijeti vam veći rizik od astme, alergije, raka i tumora, bubrežnih oboljenja, autizma i ADHD-a te poremećaja središnjeg nervnog sistema.

Istraživanja su otkrila i da se neke toksične stvari iz fragrance proizvoda akumuliraju u masnom tkivu te da su pronađene i u majčinom mlijeku!

Stoga su osobito opasni za trudnice i dojilje.

Svjetska organizacija Environmental Working Group objavila je da čak 75% proizvoda označenih etiketom “fragrance” u sebi sadrži štetne ftalate.

Ako ih ne možete potpuno izbaciti, nastojte maksimalno smanjiti upotrebu proizvoda koji sadrže vještačke mirise.

Nažalost, čak su i baby losioni, te vlažne maramice, opasni za zdravlje vaše djece jer mogu izazvati dermatitis i alergije.

Tražite li proizvode s određenim mirisom, birajte eventualno one koji sadrže prirodna eterična ulja. Umjesto kupovnih (toksičnih) sredstava za čišćenje, od prirodnih sastojaka. U tome će vam izvrsno poslužiti sirće, soda bikarbona i limun.

Portal Analitika