Protokol

Bečić: Vratiti povjerenje javnosti u institucije

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se juče u centrali Demokrata u Podgorici, sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, NJ. E, gospodinom Vinkom Radovanovićem. Sastanku, na kome je bilo riječi o odnosima između dvije države i ukupnoj političkoj situaciji, prisustvovali su generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović i član Predsjedništva Demokrata, Stevan Katić.
Bečić: Vratiti povjerenje javnosti u institucije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Demokrata upoznao je ambasadora BiH u Crnoj Gori sa trenutnom političkom situacijom u državi. Posebna tema razgovora bio je i učinak vlasti u hercegnovskoj Opštini, koja je doživjela preporod od dana kada je opozicija, predvođena Demokratama, preuzela upravljanje Opštinom.

Kako je Bečić istakao, lokalna uprava je za kratko vrijeme domaćinskim i odgovornim upravljanjem gradom uspjela da završi veliki broj projekata koji su umnogome olakšali život građana.

 ,,Asfaltirano je na desetine kilometara lokalnih puteva na preko 30 dionica, za šta je uloženo preko 250.000€. Prvi put iz budžeta izdvojeno je 100€ za svako novorođeno dijete. Obezbijeđeni su besplatni udžbenici za sve đake prva tri razreda osnovne škole. Uloženo je 305.000€ u razvoj zaleđa i Orjena, čime je otvoren prvi avanturistički park u Boki. Otvorena su tri nova hotela, od kojih je hotel ,,Play" u vlasništvu Opštine, čime je hercegnovska Opština postala prva lokalna uprava u Crnoj Gori koja upravlja jednim hotelom", naveo je Bečić.

Bečić je uvaženog gosta upoznao i sa inicijativom i naporom Opštine Herceg Novi za ukidanjem naplate putarine na putu Meljine – Petijevići.

,,Lokalna uprava već više od godinu dana pregovara sa izvođačem i koncesionarom pomenute saobraćajnice ,,Univerzal Monte". Međutim, imajući u vidu da je iznos od pet miliona eura, koji pomenuto pravno lice potražuje, Opština nije u mogućnosti da obezbijedi navedena sredstva. Iz tog razloga, ali i zbog činjenice da je država pomenuti put od Herceg Novog do Trebinja proglasila magistralnim, Opština je pozvala i Vladu da se uključi u rješavanje problema. Iz lokalne uprave su slali urgencije, ali do susreta sa predstavnicima Vlade još uvjek nije došlo. I pored toga, u Opštini su optimisti da će doći do sastanka i da će Vlada prihvatiti njihov predlog da se sredstva obezbijede iz kapitalnog budžeta za narednu godinu", saopštio je Bečić.

Lider Demokrata predočio je ambasadoru Radovanoviću aktivnosti Demokratske Crne Gore na stvaranju uslova da se u Crnoj Gori konačno i po prvi put od uvođenja višestranačja organizuju i održe fer i pošteni izbori. Bečić je visokog gosta upoznao sa Planom sveobuhvatni izbornih i drugih reformi, koji su Demokrate i GP URA u junu mjesecu predstavli javnosti i poslali poslanicima opozcije i NVO sektora. ,,U Planu su sadržani zahtjevi za nalaženjem održivih rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta, novih zakonskih rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova novog Savjeta RTCG, kao i za sveobuhvatnom izbornom reformom, koja podrazumijeva implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju profesionalizacije institucija uključenih u izborni proces (DIK-a i ASK-a) kako bi se vratilo povjerenje javnosti u njih, što zahtjeva izmjene svih izbornih zakona", obrazložio je Bečić.

Govoreći o izbornim reformama, Bečić je prenio svom sagovorniku da Demokrate neće učestvovati u radu Privremenog skupštinskog odbora čiji osnivanje je inicirala DPS. ,,Demokratska partija socijalista grubim flasifikatom našeg Plana izbornih reformi pokušala je da od sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi dobije podršku za kozmetičku nadogradnju i površnu optimizaciju izbornog i drugog zakonodavstva. U pitanju je klasična politička farsa dva ekstremna pola crnogorske političke scene koji žele da izazovu nove tenzije i podjele u društvu. O tome najbolje svjedoči prethodna izmjena izbornog zakonodavstva, čije posljedice su i danas očigledne kroz institucijalnu i političku krizu u Crnoj Gori", bio je jasan predsjednik Demokrata.

Na kraju, Bečić se osvrnuo i na političko djelovanje Demokrata u narednom periodu. On je istakao da Demokratska Crna Gora kao najodgovorniji, najozbiljniji i najjači opozicioni politički subjekt neće sjedeti skrštenih ruku. ,,Višemjesečni rad na izbornim reformama konkretizovaćemo kroz društveni dijalog organizujući okrugle stolove sa drugim društveno odgovornim činiocima. Kroz ozbiljne i odgovorne razgovore sa građanima, ekspertima i predstavnicima nevladinog sektora kreiraćemo takva rješenja koja će obezbjediti sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi po prvi put u Crnoj Gori imali uslove za održavanje poštenih i fer izbora", zaključio je Bečić.

Portal Analitika