Crna hronika

Katnić: Radosavljević uvrijedio Crnu Goru, ovo je zadnji put da to trpim

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici. Današnji pretres obilježila je burna reakcija glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je negodovao što sutkinja Suzana Mugoša nije reagovala na ocjenu advokata Dušana Radosavljevića, da je ovaj sudski proces „bruka za Crnu Goru“.
Katnić: Radosavljević uvrijedio Crnu Goru, ovo je zadnji put da to trpim
Portal AnalitikaIzvor

Katnić je rekao da je Radosavljević uvrijedio Crnu Goru, te je zbog toga tražio da se pretres prekine.

Tužilaštvo nikad nije kazalo da je bruka za Srbiju to što je više desetina njihovih građana došlo do stepena osnovane sumnje da vrši terorizam, niti nam je na um palo da kažemo da je bruka za veliku Rusiju, prijateljsku državu, što su agenti GRU-a sve ovo organizovali, i što su državni organi Rusije izdali lažne pasoše. Ovo će biti zadnji put da ovaj tužilac to trpi“, poručio je Katnić.

Na današnjem ročištu pročitana je izjava bivšeg operativca CIA-e Džozefa Asada, koji je pred nadležnim organima SAD-a odbio da odgovara na pitanja u vezi s ovim slučajem, pozivajući se na Peti amandman američkog Ustava. Odbrana je ocijenila da nije riječ ni o kakvoj izjavi, „već o obrascu FBI-a“ koji ne može biti dokaz. Tužilaštvo, s druge strane, smatra da Asad, odbijanjem da odgovara na pitanja i pozivanjem na Peti amandman, „nije htio sebe da inkriminiše“.

Na pretresu je pročitan i dopis ruskog Ministarstva inostranih poslova, u kojem se navodi da svjedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. nije prešao granicu te države, te da se zadržao samo na tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo. Tužilaštvo smatra da je dopis neodređen i nejasan, dok odbrana vjeruje da je riječ o kapitalnom dokumentu koji dokazuje da Sinđelić pred sudom nije govorio istinu, i koji dovodi u pitanje njegov status svjedoka saradnika.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

11:26 Današnji pretres je prekinut, suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

11:15 I dalje se pregledaju listinzi.

10:49 Pretres je nastavljen. Pregledaju se listinzi komunikacija osumnjičenih.

10:23 Optuženoj Branki Milić nije dobro, sutkinja je dala pauzu.

10:06 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić protestovao je što sudsko vijeće nije reagovalo na riječi advokata Radosavljevića, da je ovaj proces „bruka za Crnu Goru“.

Niste uradili osnovnu stvar kada je Radosavljević danas uvrijedio Crnu Goru. Ovaj pretres treba prekinuti, da se advokat Radosavljević smiri i dovede do situacije da može normalno da učestvuje u procesu. Nije bruka za Crnu Goru što smo Sinđelića doveli mimo graničnog prelaza. Državni organi Srbije svakodnevno su mu mijenjali lokaciju, da ne bi bio lišen života. Da bi mu se zaštitio život, morao je da uđe tajno u Crnu Goru. Tužilaštvo nikad nije kazalo da je bruka za Srbiju to što je više desetina njihovih građana došlo do stepena osnovane sumnje da vrši terorizam, niti nam je na um palo da kažemo da je bruka za veliku Rusiju, prijateljsku državu, što su agenti GRU-a sve ovo organizovali, i što su državni organi Rusije izdali lažne pasoše. Ovo će biti zadnji put da ovaj tužilac to trpi. Tražim da Crna Gora bude poštovana, kao što mi poštujemo bratsku Srbiju i svaku državnu na zemljinoj kugli“, poručio je Katnić.

0811milivojekatnic

10:01 Advokat Nikola Medojević navodi da je riječ o „kapitalnom dokazu za ocjenu iskaza svjedoka saradnika“.

9:55 Miroje Jovanović smatra da je nesporno da su pomenutim dokumentom dobijene provjerene informacije.

Citiraću kolegu Radosavljevića: ‘Ovaj dokument je početak i kraj postupka’“, istakao je on.

9:49 Advokat Jugoslav Krpović kaže da je ovaj dokaz pokazao da je optužnica „u potpunosti konstruisana“.

9:45 Advokat Radosavljević smatra da je riječ o „jako važnom dokumentu, koji na vrlo jednostavan način ukazuje da Sinđelić nije govorio istinu“.

Što, na nesporan način, dovodi u pitanje njegov status (svjedoka saradnika)“, naglašava on.

9:42 Tužilac Čađenović smatra da je ovaj dokument neodređen.

Nisu navedeni izvori saznanja o boravku Sinđelića na aerodromu – odluka ili bilo koji dokument o zabrani ulaska, niti zašto mu je zabranjen prelazak granice. On nije prošao uobičajenu pasošku kontrolu, već je to učinio na tajni način“, ocijenio je Čađenović.

9:39 Pročitan je dopis Ministarstva inostranih poslova (MIP) Rusije od 5. septembra, koji je dostavljen advokatu Jovanoviću.

U dokumentu se navodi da je svjedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. doletio na aerodrom Šeremetjevo i, ne prešavši carinsku granicu, iz zone tranzita odletio nazad za Beograd.

0811izjavaruskogministarstva

9:25 Branilac Miroje Jovanović smatra da nema procesnih uslova da se ovaj dokument primijeni.

Ko je ovaj čovjek? Zašto je on važan? Hoćemo li ga imati kao svjedoka, ovdje ili na video-linku? Čitamo obrazac za čovjeka koji uopšte nije predložen kao svjedok“, istakao je on.

9:17 Advokat Dušan Radosavljević kaže da ovdje nije riječ o izjavi, već o obrascu Federalnog istražnog biroa (FBI).

Obrazac ne znači ništa, niti može biti dokaz u postupku. Ovo lice je trebalo da bude svjedok, a sada je pod potjernicom – imamo svjedoka, imamo osumnjičenog. Pitam se zbog čega je tužilaštvo ovo tek sada dostavilo“, navodi Radosavljević.

9:13 Tužilac Saša Čađenović smatra da Asad, odbijanjem da odgovara na pitanja i pozivanjem na Peti amandman, „nije htio sebe da inkriminiše“.

9:09 Čita se izjava bivšeg operativca CIA-e Džozefa Asada od 17. aprila prošle godine, data nadležnim državnim organima SAD-a.

Asad je, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD-a, odbio da odgovori na pitanja da li ima ikakve veze s kompanijom Patriot Defense Group, da li mu je ponuđen bilo kakav posao u Crnoj Gori, da li poznaje nekog od optuženih u ovom procesu...

0811asadovaizjava

9:06 Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Na jučerašnjem ročištu završeno je svjedočenje funkcionera DF-a Predraga Bulatovića. On je kazao da je u razgovorima s Aronom Šavivom, izraelskim političkim strategom koji je radio kampanju za DF, imao raspravu odnosno drugačije mišljenje o tome kako treba voditi izbornu kampanju.

On se zalagao za to da naša kampanja ne bude vezana za NATO, da se bavi isključivo ekonomsko-socijalnim pitanjima. Ja nisam bio za to, zalagao sam se isključivo za to da imamo kampanju protiv NATO-a. Ja i dalje mislim da sam bio u pravu”, istakao je Bulatović.

On je rekao i da se rukovodstvo DF-a sa Šavivom uglavnom sastajalo u prostorijama PzP-a. „Mislim da ga Mihailo Čađenović nije vozio, imao je mnogo obaveza tokom dana”, saopštio je Bulatović.

Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je da je funkcioner DF-a govorio „pretežno istinito i tačno“.

Dio gdje nije odgovarao na pitanja, to je učinjeno smišljeno kako bi zaštitio DF, kao i okrivljene Mandića i Kneževića koji su se, i po njegovom shvatanju, našli u teškoj životnoj situaciji“, istakao je Čađenović.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika