Sci/Tech

Uspješno lansiran i treći satelit za praćenje vremena

Raketa Soyuz koja je sinoć poletjela iz Gvajane uspješno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tijela Eumetsat, saopštila je komercijalna kompanija koja lansira te satelite.
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
Portal AnalitikaIzvor

Soyuz je poletio sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u srijedu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predviđeno nešto više od sat nakon polijetanja.

Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primijenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arianespace.

Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija.

Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unaprijed.

Kompanija Arianespace saopštila je da se lansiranje ovog trećeg i posljednjeg satelita programa "Eumetsat polar sistem" (EPS) doprinosi zajedno s Eumetsatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klime na svjetskom nivou.

Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arianespace u Gvajani, i drugo s raketom Soyuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari.

Raketa Soyuz je imala jedno neuspjelo lansiranje 11. oktobra, iz poligona u Bajkonuru.

Let Sojuza ka Međunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta poslije polijetanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letilice.

Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka, poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog "deformacije" jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

Portal Analitika