Podgorica

Kasarna u Maslinama biće veliko gradilište

Ministarstvo odbrane na prostoru kasarne ,,Marko Miljanov Popović“ u Maslinama planira da izgradi zgrade za to ministarstvo i Generalštab, zatim komandni centar bezbjednosnih snaga, vojnu bolnicu koja bi prvenstveno služila građanima Podgorice, kao i vojni muzej gdje bi bili smješteni i eksponati iz spomen-sobe Pete crnogorske proleterske brigade.
Kasarna u Maslinama biće veliko gradilište
Nova PobjedaIzvor

To je, između ostalog, juče saopšteno nakon sastanka ministra odbrane Predraga Boškovića i gradonačelnika Ivana Vukovića. Bošković i Vuković razgovarali su i o valorizaciji drugih vrijednih lokacija na prostoru glavnog grada, koje su u posjedu Ministarstva odbrane, zatim o izgradnji stanova za zaposlene u ministarstvu i vojsci, a najavljeno je i formiranje radne grupe koja će se baviti ovim pitanjima.

PODRŠKA

Ministar Bošković je istakao da Ministarstvo odbrane očekuje od glavnog grada podršku u namjeri da što bolje budu iskorišćene vrijedne lokacije koje su sada u njihovom vlasništvu, pri čemu je kao prioritet pomenuo valorizaciju kasarne ,,Marko Miljanov Popović“ u Maslinama.

- Od nezavisnosti taj prostor nije prepoznat kao perspektivna lokacija i nije tretiran na pravi način. Na prostoru kasarne u Maslinama planirana je gradnja novih struktura - zgrade za Ministarstvo odbrane i za Generalštab, komandni centar bezbjednosnih snaga, vojnu bolnicu koja bi prvenstveno služila građanima Podgorice, te vojnog muzeja u kom bi bili smješteni i eksponati iz sadašnje spomen-sobe Pete proleterske brigade. Tamo su već počeli radovi na raščićavanju terena i pripreme za gradnju. Očekujemo da u kapitalnom budžetu za 2019. godine budu opredijeljena značajna sredstva za početak gradnje, kako bismo krenuli sa valorizacijom tog prostora - kazao je Bošković.

On je naglasio da Ministarstvo odbrane na prostoru glavnog grada posjeduje značajne nekretnine, i po broju i po kvadraturi, koje su sa aspekta Ministarstva i Vojske ocijenjene kao neperspektivne. S druge strane, Podgorica bi, ukoliko pokaže interesovanje, mogla imati značajne benefite u njihovoj valorizaciji. Riječ je o vojnom skladištu u Tološima, parceli kod Katoličke crkve na Koniku, placevima u Zagoriču, Tološima, Staroj varoši, naselju Prvoborac, skladišnoj zoni na Starom aerodromu, strelištu na Zlatici, zemljištu na Kakarickoj gori.

- Nadamo se da Vojska nikad neće biti iskorišćena za zaštitu državnih granica od agresije bilo koga, već da može biti korisna za građane u rješavanju komunalnih izazova u gradu. Ponudili smo glavnom gradu da zajedničkim snagama riješimo neke od ključnih problema ili izazova sa kojima se Podgorica susrijeće, a glavni grad neke od njih može mnogo brže i efikasnije riješiti uz pomoć Vojske, odnosno Ministarstva odbrane – poručio je Bošković.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika