Abiznis

Vraćeno ili uništeno čak 300.000 kilograma hrane iz uvoza

Uprava za bezbjednost hrane, tokom ove turističke sezone, vratila je ili uništila gotovo 300.000 kilograma hrane iz uvoza, pokazuje zvaničan Izvještaj.
Vraćeno ili uništeno čak 300.000 kilograma hrane iz uvoza
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnim podacima, ukupno je vraćeno ili uništeno 299.320 kilograma hrane iz uvoza.

Najviše je bilo pošiljki iz uvoza hrane biljnog porijekla -4.900 pošiljki, od čega je kontrolisano čak 29,4 odsto, a uništeno je ili vraćeno čak 224.779 kilograma.

Što se tiče hrane životinjskog porijekla,ukupno je bilo 2.380 pošiljki, od toga su inspektori kontrolisali 21,5 odsto pošiljki, a vraćeno je ili uništeno 25.598 kilograma te vrste hrane.

uvozhraneTokom turističke sezone uvedene su dvije smjene na najfrekventnijem prelazu Dobrakovo a organizovana je i granična kontrola na graničnim prelazima Dračanovac i Ranče dva puta nedeljno.

“Na ovaj način je obezbijeđen nesmetani protok roba tokom turističke sezone.

U ovom periodu je vršen 100% dokumentacijski, identifikacijski i fizički pregled pošiljki a znatno je umanjena laboratorijska provjera obzirom da su pošiljke u predsezoni kontrolisane sa povećanom učestalošću laboratorijskih provjera”, zaključuje se u Izvjještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici. U Izvještaju nije navedeno ko su uvoznici hrane, distributeri i proizviđači čije su pošiljke uništene.

P.Z.

Portal Analitika