Abiznis

Na Ćemovskom polju će zasaditi još 10.000 maslina

Kompanija Plantaže u narednom periodu planira dodatna ulaganja u proizvodnju maslina i maslinovog ulja. Direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Dušan Kankaraš najavio je da će kompanija na Ćemovskom polju podići nove zasada od 10.000 stabala maslina. On tvrdi da je ulje ove kompanije vrhunskog kvaliteta i da može postati novi prepoznatljivi brend Plantaža.
Dušan Kankaraš
Dušan Kankaraš
PobjedaIzvor

- Ove godine posadićemo 3.000 sadnica maslina, a u naredne dvije do tri godine još sedam hiljada, uz proširenje sortimenta. Računajući ovu i naredne godine, zasad će biti proširen na novih 30 hektara – kazao je Kankaraš Pobjedi.

Najavio je da će zasaditi nove nove sorte pendolino, leći del corno, karolea, pikolina i itrana. Ovogodišnja berba maslina završena je 14. oktobra, a bilo je 40 tona ploda iz kojeg je dobijeno 6.000 litara ekstradjevičanskog ulja.

- Kvalitet plodova i ulja je izvanredan, kao i prethodne dvije godine od kada prerađujemo masline – ocijenio je Kankaraš i dodao da se loši klimatski, odnosno ekološki uslovi, zahvaljujući preduzetim agrotehničkim mjerama nijesu odrazili na kvalitet proizvoda.

Naveo je da za Plantaže trenutno preradu maslina obavlja ulcinjsko preduzeće Kolari – Kruče, ali da kompanija planira ulaganje u sopstveni pogon.

- Ove godine napunjeno je 12.000 flaša ulja od po pola litra. S obzirom na to da se radi o većim količinama ulja, osim u maloprodajnim trgovačkim objektima i restoranima Plantaža, ulje će se najvjerovatnije plasirati i u ostalim trgovačkim lancima – izjavio je Kankaraš.

Podsjetio je da se Plantaže bave maslinarstvom od 2005. godine, kada su zasađena prva stabla.

- U pitanju je bila sorta arbekina. Danas Plantaže na površini od 23 hektara imaju 9.600 stabala različitih sorti - arbekina – 12 godina starosti, lećino, istarska bjelica i maurino šest godina starosti, žutica četiri godine starosti, dok su frantoio, lećino i istarska bjelica zasađene prošle godine – precizirao je Kankaraš, koji ističe da je ulje Plantaža konkurentno najboljim maslinovim uljima u svijetu, a cjelokupna proizvedena količina je ekstradjevičansko ulje.

Portal Analitika