Društvo

Od avgusta registrovano 322 oboljelih

Od avgusta do danas u Domu zdravlja u Herceg Novom registrovano je 322 oboljelih od varičela, odnosno ovčjih boginja, a među oboljelima je najviše djece predškolskog i ranog školskog uzrasta i veoma mali broj odraslih osoba.
Foto: D. Mijatović
Foto: D. Mijatović
PobjedaIzvor

Epidemiološkinja dr Stefa Glušac kaže da je zbog povećanog broja oboljelih prijavila epidemiju Institutu za javno zdravlje u Podgorici. Ističe da je u avgustu prijavljeno 15 slučajeva, te da se broj povećao početkom školske godine.

- Prvi oboljeli počeli su da se javljaju već u avgustu, što je dosta rano za zarazne respiratorne bolesti. U oktobru broj je naglo povećan. Tako smo prošlog mjeseca imali 224 oboljelih, a za prvih pet dana novembra 30 slučajeva. To znači da je od avgusta do danas prijavljeno ukupno 322 slučaja – kaže dr Glušac.

Epidemija varičela je ciklični proces koji se javlja svake treće ili četvrte godine. Posljednja epidemija u Herceg Novom zabilježena je 2013/2014. Specifična mjera prevencije je vakcinacija, ali se u Crnoj Gori ne radi. Osim toga, opšte mjere prevencije su izbjegavanje kontakta sa oboljelima, jer se bolest prenosi vazdušno-kapljičnim putem.  Oboljele bi naročito trebalo da izbjegavaju djeca koja su izuzetno osjetljiva zbog neke druge osnovne bolesti i trudnice.

Varičele ili ovčije boginje su akutno infektivno oboljenje, koje spada u grupu osipnih groznica. Izaziva ga virus iz grupe herpes virusa. Specifičnost ovog virusa je da, poslije preležane infekcije, ostaje u organizmu domaćina i može, mnogo godina nakon ovčjih boginja, da izazove herpes zoster.

Portal Analitika