Svijet

Saudijska Arabija: Gonićemo ubice Kašogija

Saudijska Arabija poručila je da će krivično goniti odgovorne za ubistvo novinara Džamala Kašogija, braneći svoju reputaciju na polju ljudskih prava.
Saudijska Arabija: Gonićemo ubice Kašogija
Beta/AgencijeIzvor

Bandar Al Aiban, čelnik delegacije saudijske vlade na sjednici UN-a bio je suočen sa pozivima ostalih diplomata da Rijad sprovede kredibilnu istragu ubistva i da provedu niz reformi u oblasti ljudskih prava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naveo na sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava da je kralj Salman dao instrukcije saudijskom državnom tužiocu da pokrene istragu tog slučaja u skladu sa zakonom i izvrši pripreme za pronalazak svih činjenica i privođenje počinilaca pravdi.

Alban u svojim komentarima nije dao detalje o 18 saudijskih državljana uhapšenih u vezi s ubistvom i više puta odbio da odgovori na pitanja novinara o njima, rekavši da je slučaj i dalje pod istragom.

Kašogijevi sinovi danas su zatražili da se vrati tijelo njihovog oca, kolumniste Vašington posta i kritičara saudijske vlade.

"Sve što sada želimo jest pokopati ga na groblju Al-Baki u Medini, u Saudijskoj Arabiji, sa ostatkom njegove porodice", rekao je najstariji Kašogijev sin.

Salah i Abdulah Kašogi su kazali kako su protekle sedmice za njih veoma bolne i kako još uvijek čekaju informacije o ubistvu.

Portal Analitika