Crna hronika

Lambulići u Skadru svjedoče protiv Brajovića

Crnogorski istražitelji ispitaće u Skadru Erogena Brajovića, kojeg su označili kao vođu kriminalne grupe koja je pripremala likvidacije u Crnoj Gori, saznaje „Dan”.
Lambulići u Skadru svjedoče protiv Brajovića
Portal AnalitikaIzvor

Pošto Brajović trenutno ne može biti izručen Crnoj Gori, albanske vlasti će u saradnji sa crnogorskim kolegama sprovesti dio istrage u kojoj je taj državljanin Albanije osumnjičen za više krivičnih djela. Takođe, kako saznajemo, u Skadar bi se u svojstvu svjedoka mogla pojaviti i braća Vjekoslav i Jugoslav Lambulić, koji su, kako sumnjaju istražitelji, bili meta Brajovićevog kriminalnog klana.

Nakon toga će crnogorski istražni organi donijeti odluku da li će Brajoviću biti suđeno u odsustvu ili će predmet biti ustupljen Albaniji.
Istražni tim je došao do dokaza da kriminalna organizacija iz Vrake stoji iza pokušaja ubistva Vjekoslava Lambulića, na čiji je automobil 11. februara ove godine ispaljeno više hitaca. Prema sumnjama istražitelja, ta kriminalna organizacija platila je nikšićkoj grupi koju je predvodio Ranko Radulović da ubije Lambulića u znak osvete za ubistvo Aleksandra Brajovića.
Brajović je početkom septembra uhapšen u Skadru, u velikoj akciji tamošnje policije, pri čemu su zaplijenjeni oružje i droga. Osim njega, tada su uhapšeni i Ilir Ruštemi Bajri (40), Asmer Bilali (29) i Emrah Plaku (22).

Lisice na ruke stavljene su im u okviru istrage o ubistvu jednog albanskog biznismena. Pretresi su izvršeni na više od 20 lokacija, pri čemu je zaplijenjeno šest blindiranih automobila, tri „kalašnjikova”, 800 komada metaka, dva pancira, deset i po hiljada eura, nož, dva aparata „apeks”, mobilni telefoni, kartice...
Brajović se po hapšenju sumnjičio za posjedovanje oružja i droge. Ipak, kasnije je utvrđeno da noževi koji su pronađeni kod njega ne mogu biti kvalifikovani kao hladno oružje, pa je optužba za oružje pala. Takođe, dovedene su u pitanje i optužbe za drogu, budući da je svjedok A.D. istražiteljima saopštio da je drogu koja je pronađena u Brajovićevoj kući on sam pronašao i donio.

Zbog toga je Apelacioni sud u Skadru nedavno zaključio da nema osnova da Brajović i dalje bude zatvoren i odredio mu kućni pritvor, uz mjeru nošenja elektronske nanogice. Takođe, tamošnje sudije su se osvrnule i na teške optužbe protiv njega pred crnogorskim pravosudnim organima i ocijenile da navodi crnogorskog tužilaštva u ovom slučaju nemaju otežavajuću okolnost po ovog osumnjičenog.
Prema sumnjama SDT-a, Brajović je bio na čelu kriminalne grupe koja je sarađivala sa grupama koje su predvodili Nikšićanin Ranko Radulović i Kotoranin Igor Vukotić. Grupa koja koju je predvodio sumnjiči se za više likvidacija, od kojih su neke počinjene, a neke planirane i osujećene policijskom akcijom. Na spisku njihovih meta bili su neki policajci, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, bivši službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Golubović i Zoran Lazović i nekoliko pripadnika „kavačkog klana“

Portal Analitika