Turizam

Turistička ponuda na međunarodnoj berzi putovanja WTM u Londonu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom  predstavlja crnogorsku turističku ponudu na 39. Međunarodnoj berzi putovanja „WTM 2018“ (World Travel Market) koja se održava, od 5. do 7. novembra, u Londonu.
Turistička ponuda  na međunarodnoj berzi putovanja WTM u Londonu
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju Crne Gore predvode ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović državni sekretar za turizam Damir Davidović i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne GoreŽeljka Radak Kukavičić. Štand Nacionalne turističke organizacije Crne Gore posjetio je i Ambasador Crne Gore u Londonu  Borislav Banović.

Prvog dana sajma, upriličen je koktel sa degustacijom tradicionalne crnogorske hrane i pića, kojem su prisustvovali partnericrnogorskog turizma, među kojima predstavnici turoperatora, međunarodnih organizacija iz oblasti turizma, medija, agencija, aktuelnih i potencijalnih investitora i drugi.

Takođe, u okviru projekata“Razvoj niskokarbonskog turizma”, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore, a koji podržava uvođenje međunarodnih ekoloških sertifikata, hotelskoj grupi Budvanska rivijera, na sajmu u Londonu, zvanično je dodijeljen sertifikat Travelife Gold Certification, za hotel Mogren.

Unaprijeđenje broja sertifikovanih smještajnih jedinica važno je za pozicioniranje na emitivnim tržištima zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih destinacija, budući da turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju.

Tržište Velike Britanije je drugo po veličini u Evropi, a za Crnu Goru značajno s obzirom na to da je po broju turista koju su posjetili našu zemlju među najzastupljenijim kada su u pitanju evropske zemlje.

U prethodnom petogodišnjem periodu, bilježi se koninuirani rast turističkog prometa sa ovog tržišta. U odnosu na 2013. godinu broj britanskih turista u našoj destinaciji je u 2017. godini gotovo udvostručen. Trend rasta interesovanja nastavljen je i ove godine, budući da je, prema zvaničnim statističkim podacima do kraja septembra ove godine u Crnoj Gori, u hotelima, boravilo oko 42 000 britanskih turista, što je za oko 62% u poređenju sa istim periodom prethodne godine, koji su ostvarili oko 206 000 noćenja, što je takođe rast od oko 84 %.

Među britanskim turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju Crnu Goru od značajnijih  izdvajaju se TUI UK, Jet 2 Holidays, Balkan Holidays, ST&H (Saga Holidays),Adriatic Adventures, Thomsoni drugi. Pored toga, specijalizovani turoperatori sa ovog tržišta imaju u ponudi paket aranžmane za Crnu Goru, koji podrazumijevaju, bilo boravak u Crnoj Gori u okviru posjete regionu, bilo boravak samo u našoj destinaciji.

Kada su u pitanju navike britanskih turista statistički podaci pokazuju da najveći broj njih  putuje zbog pasivnog odmora (oko 80%) i zabave i uglavnom su zainteresovani za proizvode sunce i more, informišu se o destinaciji online (61,3%) a prilikom odabira destinacije veliku pažnju poklanjaju sigurnosti, atrakcijama, gastronomskoj i kulturnoj ponudi, dok  odmor bukiraju  najčešće mjesec dana prije dolaska.

U narednoj godini očekuje se povećanje broja noćenja sa tržišta Velike Britanije, shodno najavljenom većem broju letova i dužem periodu realizacije. Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines realizovaće letove na relaciji Tivat-London-Tivat, u periodu od kraja aprila do kraja oktobra, sa 4 rotacije nedjeljno u periodu visoke sezone. Turoperator TUI UK, koji je od ove sezone počeo sa četiri leta nedjeljno iz Mančestera i Londona, za narednu sezonu najavljuje značajno povećanje broja letova.

Za aviodostupnost naše zemlje iz britanskih gradova, posebno su važni i letovi niskobudžetnih kompanija ka našoj zemlji, Ryainair-a koja saobraća tokom cijele godine ka Podgorici i Easy Jet-a koji realizuje letove iz Londona i Mančestera ka Tivtu, u periodu ljetnje turističke sezone.

Na štandu Crne Gore svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Bara, Tivta i Podgorice, Montenegro Airlines, Aerodromi Crne Gore, JP Morsko dobro, hotelske kompanije HG Budvanska Rivijera, Montenegro Stars Hotel Group, Beppler and Jacobson, hoteli Čedi Luštica Bay, Regent Porto Montenegro, Centreville, Allure Palazzi i turističke agencije Montenegro Tourist Service, Montenegro Adventures, Talas Montenegro DMC i Adria DMC.

Tokom sajma u Londonu posjetioce crnogorskog štanda animiraju karnevalske maske Feštađuna iz Budve, promovišući segment manifestacionog turizma.

Portal Analitika