Crna hronika

Jegdiću 20 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje

Uroš Jegdić osuđen je na dvadeset godina zatvora i obavezno psihijatrijsko liječenje u bolnici u Dobroti, zbog ubistva bračnog para Dušana (64) i Bosiljke Kalezić (52) u barskom naselju Šušanj.
Na mjestu zločina
Na mjestu zločina
Portal AnalitikaIzvor

To je odluka Vijeća sudije podgoričkog Višeg suda, Vesne Moštrokol.

Jegdić je, prema optužnici, 5. maja prošle godine ušao u kuću Kalezića i ispalio nekoliko projektila. Dušana je metak pogodio u rame, a Bosiljku u grudni koš, usljed čega su oboje preminuli na licu mjesta.

U obrazloženju presude, Moštrokol je navela da je bio bitno smanjene uračunljivosti kada je ispalio hice iz pištolja.

-Sud  okrivljenom izriče mjeru bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u specijalnoj bolnici Dobrota u Kotoru. Vrijeme provedeno na liječenju će se uračunati u izrečenu zatvorsku kaznu – dodala je Moštrokol.

Kako je obrazložila, vještaci su utvrdili da Jedgić ispoljava paranoidne simptome, te da se radi o težem obliku duševnog poremećaja, usljed čega je sposobnost shvatnja djela i mogućnost da upravlja postupcima bila bitno smanjena.

Viši državni tužilac Željko Tomković zatražio je da se okrivljeni osudi i istakao da su navodi o olakšavajućim okolnostima opovrgnuti u toku dokaznog postupka. Jegdićev branilac, Dragana Vujović, zahtijevala je da sud uzme u obzir duševno stanje okrivljenog, kao i to da nije imao motiv za ovo djelo.

Jegdić je govorio da ga je sramota da iznese odbranu i da ne želi da se brani.

- Kako da shvatim da sam tako nešto uradio? Ja nisam ni mrava zgazio nikada. Dva mjeseca nisam spavao kad sam saznao da imam karcinom. Ni sa kim nisam komunicirao, bio sam negativan, a sve šta se dešavalo pričali su mi drugi. Sjećam se da sam bio u zatvoru, ali sam imao osjećaj da se sve vrijeme radi o drugom čovjeku – kazao je ranije Jegdić.

Vještaci su saopštili da u nalazu nisu našli da kod okrivljenog postoje sumanute ideje i halucinacije koje su osnova šizofrenije, ali da postoje paranoidni stavovi.

Jegdić je tokom 2010. godine imao 15 pregleda kod psihijatra, zbog čega vještaci tvrde da je nemoguće da ima šizofreniju, jer tada nije prepoznata.

Portal Analitika