Kultura

Počinje Internacionalni filmski festival u Beranama

Drugi FIFFP ( Forteca interancionalni filmski festival Prerast), međunarodni festival koji okuplja filmove i autore sa sjevera Evrope, iz regiona i ostatka svijeta biće održan u Beranama od 7. do 9. novembra u sali Centra za kulturu.
Počinje Internacionalni filmski festival u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnja selekcija sadrži jedan dio retrospektive filmova, zatim one koji pripadaju ostvarenjima najnovije švedske produkcije, kao i filmove iz regiona, i svi će oni biti prikazivani u terminima od 17.30, odnosno 19.30 sati.

Na programu će biti, između ostalih, i film poznatog autora sa ovih prostora, Emira Kusturice "Na mlečnom putu".

Kako kažu organizatori cilj ovog festivala, jedinstvenog za Crnu Goru i uopšte Balkan, nije samo da se prikažu aktuelna filmska ostvarenja iz sjeverno evropskih država, već i da se pokaže koje mogućnosti saradnje još postoje, specifičnosti i prirodne ljepote koje naša zemlja ima, kao i da se kroz filmsku umjetnost promovišu i druge vrijednosti - turizam, kultura i tradicija Crne Gore.

„FIFFP je most koji će prikazati filomve koji se ne viđaju često u našim krajevima. Festival je nastao iz potrebe da se bavimo i okrećemo nekim novim temama na filmu. Naziv Forteca (inače naziv za zidine Fortece iznad Prerasta) znači utvrđenje ili odbrana i bavi se odbranom kulturnih vrijednosti i nasleđa. A ljepšeg mjesta za taj doživljaj i stvaranje filmske umjetnosti nema“, poručuju iz organizacije.

FIFFP organizacija je uspostavila odličnu saradnju sa institucijama i pojedincima u gradovima gdje se festival održava.

U Beranama to su Opština Berane i JU „Centar za kulturu”. Saradnici su bili Slobodanka Ivanović, direktorka ove ustanove i Jelena Božović, pomoćnica u opštinskom Sekretarijatu koji se bavi kulturom.

Pored Berana, festival će se održati u Budvi, Baru i na Cetinju.

Ulaz je slobodan.

program-a5-forteca-nov-berane-page-1-1
Portal Analitika