Parkovi Dinarida organizuju četvrtu Međunarodnu konferenciju

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, koja okuplja 88 zaštićenih područja iz regiona Dinarskog luka (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije) organizuje IV Međunarodnu konferenciju Parkova Dinarida u periodu od 06-09. novembra u hotelu Mediteran u Budvi.
Parkovi Dinarida organizuju četvrtu Međunarodnu konferenciju
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu ovogodišnje konferencije pod nazivom „Priroda i ljudi“ je razvoj zaštićenih područja kroz proaktivno uključivanje lokalnih zajednica u procese upravljanja iz oblasti očuvanja biodiverziteta, edukacije, turizma .

Cijeneći značaj jačanja saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica, koje predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja  prirodnim resursima, ali i povećanja ekonomskih, društvenih i kulturnih dobrobiti, na konferenciji će se kroz više sadržaja obraditi ova tema, kroz izlaganja i panel diskusije sa vodećim stručnjacima iz regiona.  

Kako su EU fondovi za sufinansiranje projekta jedan od važnih instrumenata razvoja zaštićenih područja, predstavićemo njihovu trenutnu dostupnost u regionu Dinarida, ali i definisati zajedničke projektne ideje.

U skladu sa Statutom Parkova Dinarida, tokom ovog događaja biće organizovano zasijedanje godišnje Generalne Skupštine, a članice Mreže biće u prilici da se detaljno upoznaju sa sprovedenim aktivnostima i ciljeve  Strateškog plana za period 2019-2021.

Ovogodišnja konferencija će okupiti oko 150 učesnika iz 8 zemalja regiona, upravljača zaštićenih područja, predstavnika ministarstava, NVOa, lokalnih zajednica, međunarodnih organizacija i donatora.

Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida posvećena je unapređenju prirodnih i kulturnih vrijednosti zastićenih područja Dinarida, njihovoj promociji i podršci, kao i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja. Osnovana je krajem 2014. godine sa  sjedištem u Podgorici na osnovu političkog sporazuma 8 zemalja Dinarskog luka - Big Win II. 

Konferencija će zvaničnog biti otvorena 07. novembra u 10h, a prisutnima će se obratiti:

 Zoran Mrdak – Izvršni direktor Parkova Dinarida
 NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Crnoj Gori 
 Ivana Vojinović,   generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma
 Deni Porej, direktor WWF Adria
 Amarildo Mulic , predsjednik UO Parkova Dinarida

Portal Analitika