Svijet

ISPRAVLJEN NETAČNI TEKST

Ruski avion nije "upao" na NATO vježbu

Prvobitno objavljena informacija Portala Analitika 5. novembra 2018. godine je bila netačna, naslov i tekst "Ruski avion upao na najveću NATO vježbu" i ocijenjena kao pristrasno izvještavanje. Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda. 

Ruski avion nije "upao" na NATO vježbu Foto: Ilustracija
MinaIzvor

Netačnu vijest koju je objavila agencija Mina da je Ruski avion upao na najveću NATO vježbu  prenijeli su brojni mediji, među kojima je i Portal Analitika.

ORIGINALNI NETAČNI TEKST OBJAVLJEN NA PORTALU ANALITIKA

Ruski avion upao na najveću NATO vježbu

Ruski ratni avion upao je na najveću vojnu vježbu NATO od završetka Hladnog rata, javljaju britanski mediji.

Ocjenjuju da su Rusi rizikovali da takvim incidentom izazovu rat sa 29 članica Alijanse.

Kako navode, vojnici na američkom komandnom brodu "Maunt vitni" okupili su se na palubi kako bi posmatrali nadlijetanje dva aviona Tupoljev TU-142 kod norveške obale. 

"Oni nas posmatraju i mi njih posmatramo", rekao je pukovnik Gart Mendžer iz britanske Kraljevske mornarice, zadužen za operativne dužnosti na brodu američke ratne mornarice. 

Rusi su potvrdili da su dva aviona Tu-142 izvela prethodno planirani let u neutralnim vodama norveškog mora.

Pentagon tvrdi da je ruski avion preletio svega 500 metara od američkog ratnog broda, koji učestvuje u najvećim vojnim vežbama NATO od završetka Hladnog rata, zajedno sa 50 hiljada vojnika, 65 brodova, 250 letilica.

Britanski mediji podsjećaju da je prošle sedmice Moskva objavila da će testirati rakete u regionu tokom vježbi NATO, koje je nazvala "antiruskim" vježbama.

Portal Analitika