Svijet

Albanska mafija sve prisutnija u Francuskoj

Albanska mafija je sve prisutnija u Francuskoj, a njene mreže su naročito aktivne kad je riječ o provalnim krađama, drogi i krijumčarenju migranata, piše pariski list "Figaro", pozivajući se na podatke administrativne službe Ministarstva pravde.
Albanska mafija sve prisutnija u Francuskoj
Portal AnalitikaIzvor

Albanski mafijaši se nadaju da će jednog dana imati koristi od eventualnog pristupanja Albanije Evropskoj uniji kako bi u Francuskoj još više razvili svoje aktivnosti, navodi francuski dnevnik.

Prema nedavno objavljenom dokumentu francuskog Ministarstva pravde, a koji je prije svega zasnovan na radu specijalizovanih međuregionalnih jurisdikcija (Jirs), problem je velik.

U izvještaju administrativne službe francuskog Ministarstva stoji da albanofoni kriminalci dolaze iz Albanije, sa Kosova i iz Makedonije ili već žive u zapadnoj Evropi, a njihovo prisustvo pojačano je od 2010. godine.

Oni su se, navodi se u dokumentu, najprije aktivirali u pariskom regionu, u oblasti Overnj-Rona-Alpi, kao i duž istočnih granica zemlje odakle raspolažu posrednicima u susjednim zemljama - Njemačkoj, Italiji, Švajcarskoj...

"U Francuskoj, te grupe su u svojim prestupima koncentrisane na tri glavna sektora: provalne krađe, drogu i krijumčarenje migranata, pri čemu su krađe u porastu od 2013", zaključuje se u dokumentu koji prenosi pariski list.

Portal Analitika