Svijet

Potpisan sporazum o stvaranju Ukrajinske pravoslavne crkve

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej su danas, u rezidenciji partijarha u Istanbulu, potpisali sporazum o stvaranju Ukrajinske pravoslavne crkve, javlja agencija Tass.
Foto: Mikhail Palinchak/Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Foto: Mikhail Palinchak/Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
N1Izvor

"Danas je istorijski dan, potpisali smo sporazum o saradnji Ukrajine i ekumenske patrijaršije", izjavio je Porošenko poslije ceremonije i dodao "Ukrajinci mole boga i traže od njega da im pošalje ujedinjenu Ukajinsku autokefalnu crkvu".

Po ocjeni ukrajinskog parlamenta, stvoreni su svi uslovi za ekumenski koncil i za tomos, odnosno autokefalnost koji bi bili dodijeljeni ovoj crkvi po svim važećim crkvenim kanonima.

Patrijarh Vartolomej je izjavio da je siguran da bi takva akcija pomogla da se prevaziđe šižma u Ukrajini koja postoji već 30 godina.

RPC: Nema govora o formiranju ukrajinske crkve

Ruska pravoslavna crkva ocijenila je, s druge strane, da sporazum Porošenka i Vartolomeja ne znači formiranje “jedinstvene pomjesne crkve“.

Predstavnik Odjeljenja Sinoda Ruske pravoslavne crvke za saradnju sa javnošću i medijima Vladimir Legojda, napisao je na svom Telegram nalogu, da nema govora ni o kakvom formiranju “ukrajinske crkve“ i da se svim tim "konkordatima" ništa ne mijenja za milione vjernika u Ukrajini.

Sveti sinod ekumenskog patrijarhata u Carigradu odlučio je na sinodu, održanom od 9. do 11. oktobra, da otpočne proces dodjeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, da povuče sopstvenu odlkuku iz 1686. kojom je ona podređena moskovskoj partijaršiji, kao i da otpočne proces povratka ukrajinske crkve pod njenu jurisdikcuju.

Petnaestog oktobra sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je, kao odgovor na ovaj potez carigradske partijaršije, prekinuo sve veze sa njom.

Portal Analitika