Abiznis

Do lista nepokretnosti bez čekanja na šalterima

Uprava za nekretnine početkom decembra ove godine planira da pusti u rad servis koji će obezbijediti automatsko preuzimanje podataka iz evidencija u formi digitalno potpisanog elektronskog lista nepokretnosti.
Do lista nepokretnosti bez čekanja na šalterima
Dnevne Novine/Vikend novineIzvor

"Ovaj servis, čije testiranje je već neko vrijeme u toku, u startu će biti omogućen notarskim kancelarijama, a nakon toga ćemo ga učiniti dostupnim i drugim korisnicima kojima su podaci iz katastarskih evidencija potrebni za obavljanje zakonom propisanih djelatnosti", saopštio je Vikend novinama Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine.

On ističe da će takav način preuzimanja zvaničnih dokumenata Uprave za nekretnine bitno skratiti vrijeme potrebno za sklapanje pravnih poslova kod notara, jer će se eliminisati lično podizanje dokumenata na šalterima Uprave i čekanje u redovima, a pristupaće se trenutno ažurnim podacima.

"Očekujemo da će ova novina biti pozitivno prihvaćena od svih korisnika u Crnoj Gori. Uprava za nekretnine, organ državne uprave nadležan za vođenje nekih od ključnih registara u Crnoj Gori, kao jedan od najvećih prioriteta ima razvoj servisa za korisnike, bilo da su to u pitanju državne institucije, lokalne samouprave, privatni sektor ili građani. Kroz razvoj digitalnih servisa Uprava ima za cilj da učini evidencije lakše dostupnim i time napravi pozitivan uticaj na efikasnost administrativnih procedura i poslovni ambijent u Crnoj Gori, istovremeno podižući povjerenje u pouzdanost podataka”, ističe Kovačević.

Portal Analitika