Za tri godine uništeno 126 palmi

Zbog napada štetočine crveni surlaš od 2015. godine, na području opštine Budva uklonjeno je 126 palmi sa javnih površina. Radi se o neprocjenljivoj šteti, jer su uglavnom stradala stabla stara više decenija, cija je cijena i do nekoliko hiljada eura – saopštila je rukovoditeljka u radnoj jedinici Zelenilo Maja Vojnić.
Za tri godine uništeno 126 palmi
Nova PobjedaIzvor

Ona je, prenosi TV Budva, podsjetila da je u tom gradu crveni palmin surlaš prvi put registrovan krajem 2014. godine, a na javnim površinama pojavio se početkom naredne godine na palmama Phoenix canariensis na šetalištu Slovenska obala i na Trgu slobode.

- Insekt crveni palmin surlaš postoji u cijelom Mediteranu. Do sada nema pomaka u njegovom istrebljenju, samo preventivnim hemijskim tretmanima možemo donekle da usporimo njegovo širenje. Prateći podatke feromonskih klopki i brojčanog stanja palmi, sve je više prisutan na Crnogorskom primorju – dodala je Vojnić.

Zaštitni tretmani, kako kaže ona, rađeni su na svim stablima na zelenim površinama u gradu. To je predviđeno Nacionanim planom i sprovodi se na nivou opština. U Budvi je za taj posao zadužen Sekretarijat za komunalno stambene poslove, koji redovno sprovodi hemijsko tretiranje palmi. Ta štetočina u zimskim mjesecima miruje, međutim, visoke temperature čine da je i dalje aktivna, i to u većem procentu nego prošle godine. Ove godine uništeno je 20 palmi. 

Portal Analitika