Politika

Ruski diplomata na osnivanju podgoričkog odbora Prave Crne Gore

 Neimenovani ruski diplomata iz Amabasade Ruske Federacije u Crnoj Gori prisustvovao je u srijedu veče sjednici Inicijativnog odbora Prave Crne Gore u Podgorici. 
Ruski diplomata na osnivanju podgoričkog odbora Prave Crne Gore
Nova PobjedaIzvor

Iz Prave Crne Gore je u srijedu veče saopšteno da su formiranju podgoričkog ogranka te stranke „pored predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske i diplomatskog predstavnika Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, prisustvovalo 120 delegata i gostiju“. - Sjednicom je predsjedavao predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, a pored njega, prisutnima su se obratili i generalni sekretar partije, Vladislav Dajković, dr Novica Stanić, ali i predstavnici mještana Park šume Zagorič, kao i Danijela Đurišić, u ime njene porodice sa Zabjela, navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Učešće ruskog diplomatskog predstavnika u formiranju ogranaka političkih stranaka u Crnoj Gori je protivno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim predstavnicima. Neimenovani ruski diplomata prekršio je član 41 Bečke konvencije u kojem se navodi da diplomatski predstavnici ne smiju da se miješaju u unutrašnje stvari druge države. Praksa svih crnogorskih parlamentarnih stranaka je da se diplomatski predstavnici pozivaju na kongrese i to za vrijeme svečanog dijela, ali ne i na osnivačke sjednice gradskih odbora. Prisustvo ruskog diplomatskog predstavnika nije prvi politički incident u kojem su glavni akteri Prava Crna Gora i ruska ambasada u Podgorici.

Pobjeda je u martu ove godine u serijalu tekstova otkrila da je tadašnji počasni konzul Ruske Federacije Boro Đukić potpisao 20. decembra 2017. godine izjavu o osnivanju Prave Crne Gore. U dokumentu, koji je objavila Pobjeda pod nazivom „Izjava o osnivanju političke partije“ navodi se da Boro Đukić u svojstvu osnivača prihvata Statut i program partije Prava Crna Gora. Nakon tekstova Pobjede Crna Gora je opozvala počasnog ruskog konzula. Opozvani konzul je tada na konferenciji za novinare u sjedištu Prave Crne Gore kazao da je predsjedničkom kandidatu Prave Crne Gore Marku Milačić pružio „sveobuhvatnu podršku na predsjedničkim izborima“. On je tada nazvao skandaloznom odluku zvanične Crne Gore da protjera jednog ruskog diplomatskog predstavnika, i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori. 

Ambasada bez odgovora

Pobjeda je juče uputila ruskoj ambasadi u Podgorici pitanje da li je i u kojem svojstvu predstavnik ambasade prisustvovao sjednici Inicijativnog odbora Milačićeve stranke ali do zaključenja broja nije dobila odgovor. Ambasada Ruske Federacije se nije konkrertno izjašnjavala i o opozivu Bora Đukića.

Portal Analitika