Abiznis

U fokusu razgovora CG kao turistička i investiciona destinacija

U okviru trećeg dana posjete Japanu, crnogorski šef diplomatije razgovarao je sa Hidejuki Tanakom, parlamentarnim zamjenikom ministra zemljišta, infrastrukture, saobraćaja i turizma.
U fokusu razgovora CG kao turistička i investiciona destinacija
Portal AnalitikaIzvor

Darmanović je naglasio da u oblasti turizma postoje brojne mogućnosti jačanja saradnje dvije države, naročito imajući u vidu zainteresovanost japanskih turista i značajnu perspektivu rasta ovog sektora kao i razvoj Crne Gore kao privlačne destinacije sa cjelogodišnjom turističkom ponudom.

Parlamentarni zamjenik ministra Tanaka je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Darmanovića, koju, kako je istakao, smatra veoma važnom u kontekstu snaženja bilateralnih odnosa dvije države.

U razgovoru sa Jasukazu Irinom, izvršnim potpredsjednikom Japanske spoljno-trgovinske organizacije (JETRO) ministar Darmanović je ukazao na političku i makroekonomsku stabilnost Crne Gore i povoljan investicioni ambijent.

Izrazio je zadovoljstvo iskazanom namjerom JETRO da se do kraja ove godine organizuje seminar na temu investicija, koji će biti prilika da zemlje Zapadnog Balkana predstave Japanu svoje investicione potencijale.

Na toj liniji, ministar Darmanović je prenio spremnost Privredne komore Crne Gore da organizuje crnogorsko- japanski biznis forum u cilju međusobnog predstavljanja i sagledavanja mogućnosti snaženja privredne saradnje dvije države.

Izvršni potpredsjednik Irino je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Darmanovića, te istakao očekivanje da će planirani biznis forumi unaprijediti saradnju Japana i Crne Gore podsjetivši na inicijativu japanskog premijera Abea za unapređenje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana. Informisao je o konkretnim aktivnostima preduzetim u cilju sprovođenja ove inicijative.

Posjeta ministra Darmanovića Japanu bila je prilika da se utvrde smjernice za dalje snaženje

ukupnih odnosa dvije prijateljske zemlje i definišu prioritetne oblasti i projekti od zajedničkog interesa za saradnju u predstojećem periodu, s obzirom na obostrano iskazanu spremnost za unaprjeđenje i produbljivanje ukupnih bilateralnih, a posebno privrednih veza.

Portal Analitika