Kultura

Čilikov predsjednik Žirija za dodjelu nagrade Petar Lubarda

Vlada Crne Gore imenovala je juče istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova za predsjednika Žirija za dodjelu nagrade Petar Lubarda.
Čilikov predsjednik Žirija za dodjelu nagrade Petar Lubarda
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Žirija su Filip Janković, istaknuti kulturni stvaralac, likovni umjetnik, Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, Jelena Tomašević, slikarka, i Aldemar Ibrahimović, slikar.

“Predsjedniku i članovima Žirija pripada naknada za rad u jednokratnom iznosu od devet obračunskih vrijednosti koeficijenta u bruto iznosu od 90 eura”, piše u Odluci.

Čilikov je rođen 23. 08. 1950. godine u Beogradu. Osmogodišnju i srednju školu završio na Cetinju. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu — Odsek za istoriju umetnosti. U periodu 1977–1994. radio u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, gdje je vršio i dužnosti pomoćnika i direktora ustanove.

Tokom rada u navedenoj ustanovi učestvuje u brojnim istraživanjima u okviru korpusa kulturno-istorijske baštine Crne Gore — kabinetski, arhivski i terenski rad — kao član i rukovodilac stručnih timova. Kao stipendista UNESCO-a bio 1980. na šestomjesečnoj specijalizaciji u Rimu (Institut ICCROM) posvećenoj vizantijskoj umjetnosti u Italiji. Studijski boravio u više evropskih zemalja i svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Autor je brojnih elaborata i tekstova na temu kulturne baštine Crne Gore, teorije i istorije umjetnosti. Objavio je i preko 100 stručnih tekstova u dnevnoj, nedjeljnoj i mjesečnoj štampi. Član je Umjetničkog savjeta Narodnog muzeja Crne Gore, Naučnog savjeta Nacionalnih parkova Crne Gore, predsjednik Društva istoričara umjetnosti Crne Gore i Fondacije „Guvernaduri Radonjići”.

Autor je dvadesetak scenarija za dokumentarne TV filmove na temu kulturne baštine Crne Gore. Član je redakcija časopisa „Art centrala” i „Polimski glasnik”, a bavio se i likovnom kritikom i publicistikom. Od 1994. do penzionisanja 2015. radio na Univerzitetu Crne Gore, gdje je stekao zvanje vanrednog profesora.

Profesor je po pozivu na više univerzitetskih jedinica u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više stručnih nagrada i priznanja, među njima i Nagrade Saveza konzervatora Jugoslavije, Nagrade prijestonice Cetinja „13 novembar”, Trinaestojulske nagrade. U decembru 2015. godine izabran za vanrednog člana CANU.

P.Z.

Portal Analitika