Društvo

Što su govorili Bećković, Antić, Raković i Mirović

Matija Bećković, Čedomir Antić, Aleksandar Raković i Dejan Mirović samo su dio srpske intelektualne i nacionalističke elite koja unižava i nipodaštava crnogorsku naciju i državu.
Što su govorili Bećković, Antić, Raković i Mirović
Nova PobjedaIzvor

Bećković je svojevrsni predvodnik te ,,elite“, koji iako Crnogorac porijeklom, nikada nije mogao da se pomiri sa tom činjenicom. Tako je prošle godine, komentarišući seriju crnogorskog Javnog servisa - „Božićni ustanak“ - poručio da: „Sve što su okupatori htjeli silom, Montenegrini ispunjavaju milom“.

- Otkad su podigli čergu na vrhu Lovćena, cio svijet zna ko su i šta su Crnogorci, sem oni sami – kazao je on za Kurir.

Za ruski Sputnjik, povodom ulaska Crne Gore u NATO, kazao je da je „vlast u Crnoj Gori pobijedila svoj narod pomoću drugih nacionalnih zajednica“, te da je „s njihovom pomoći promijenila i ime, pismo, jezik, istoriju“.

- Rekli su da Montenegro nije ratovala i da nije bombardovana. I to je istina. Ratovala je i bombardovana je srpska Crna Gora. Držeći taj trend, ostalo je još samo da promijene pol – kazao je tada Bećković.

Jedna od njegovih izjava je i da „ono što se sad tamo događa ne zaslužuje da se zove Crna Gora“.

- Nju i oni sve češće zovu Montenegro. To je jedina država koja nema ime na svom jeziku – rekao je Bećković.

I srpski istoričar Čedomir Antić u kontinuitetu negira crnogorsku državu i naciju. Ljetos je, komentarišući tvrdnju srpskog patrijarha Irineja da je Srbima u našoj zemlji sada gore nego u fašističkoj NDH izjavio da ta ocjena nije pregruba i da: „osim genocida koje je NDH objektivno izvršila nad Srbima, Jevrejima i Romima, čitava ideološka matrica NDH se danas primjenjuje nad Srbima u Crnoj Gori“.

- Crna Gora i BiH su jedine evropske zemlje u kojima ne postoji nacionalna većina. Kakva slučajnost, Srbi su bili etnička većina u objema prije pola vijeka, a u doba komunizma je ta većina izgubljena, stvorene su druge nacije, drugi identiteti, a srpska manjina je danas obespravljena – kazao je Antić, navodeći da „u nomenklaturi crnogorskoj nema Srba, ima dva-tri ukrasa koji dođu u Beograd da se žale na srpsku hegemoniju... Gdje je srpski jezik u Crnoj Gori“.

Ocijenio je i da nema Srba u Crnoj Gori „tamo ne bi bilo opozicije, to bi bilo kao Sjeverna Koreja“.

On je komentarisao i kako je Crna Gora kapitulirala i da od 1916. „objektivno nije ni postojala“.

- Rekao bih da vođe sadašnjeg režima u Crnoj Gori ne shvataju da odvajajući jedan dio građana Crne Gore, koji u ovom treutku jeste najbrojniji ali nije većinski, od njegove istorije 19. i početka 20. vijeka, suštinski ga poništavaju i brišu njegovu istoriju– izjavio je on ranije.

Ni istoričar Aleksandar Raković ne zaostaje za Antićem. Komentarišući Irinejevu izjavu saopštio je da „prvaci ideologije koja je nosila crnogorski separatizam– sljedbenici frankovaca na tlu Crne Gore – i te kako imaju veze sa nacizmom, jer su ustaška i nacistička ideologija jedno te isto zlo“.

- Predrag Vukić neprestano ponavlja da je crnogorski separatizam, u svom najekstremnijem vidu, derivat nacizma. Pored toga, režim crnogorskih separatista nad Srbima danas nalikuje Kalajevom režimu nad Srbima u okupiranoj Bosni i Hercegovini. U oba slučaja režim je smišljen kao ‘duhovno satiranje’– ocijenio je on.

Kazao je i kako „od naših nekadašnjih sunarodnika, koji su tokom prethodnih vjekova prevedeni u rimokatolike Hrvate, potiče najveći broj Pavelićevih ustaša koji su otjelotvorenje iskonskog zla“.

- U Crnoj Gori se pred našim očima dešava istovjetan proces. Konvertiti na čelu sa Milom Đukanovićem, kao vladajuća kasta, krše sva prava najbližim rođacima koji se odupiru rasrbljavanju. Zov koji lideri crnogorskih separatista čuju, i koji ih pokreće, dolazi iz njihove podsvijesti. Jer, dok postoje Srbi u Crnoj Gori, to naciju crnogorskih separatista podsjeća na činjenicu da je izdala srpstvo – kazao je Raković.

Izjavio je i kako je „položaj Srba u Crnoj Gori isti kao položaj Srba u NDH na samom početku nastanja NDH, prije ostvarivanja genocida“.

- Kada vidimo koncept NDH prema kojem trećinu treba pokatoličiti, trećinu pobiti i trećinu protjerati u Srbiju, vidimo da se slično dešava u Crnoj Gori – izjavio je on.

Profesor prava Dejan Mirović komentarisao je da je „sramotno da u Srbiji švercersko-kriminalni režim iz Crne Gore ima toliku moć“.

- U Srbiji imamo apsurdnu i sramotnu situaciju da jedan švercersko-kriminalni režim, koji je na vlasti u Crnoj Gori, ima nesrazmjernu, ogromnu moć u Srbiji – od medija, policije i podzemlja – u odnosu na broj stanovnika i BDP koji ima - kazao je on.

Portal Analitika