Društvo

Zaštita stabilnosti države je ustavna i moralna obaveza

Crna Gora nema spiskove nepoželjnih osoba, već nadležni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i građana, saopštili su sinoć iz Vlade povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru četvorici srpskih intelektualaca.
Zaštita stabilnosti države je ustavna i moralna obaveza
Slađana Radonjić/Kaćuša krsmanović
Slađana Radonjić/Kaćuša krsmanovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Vlada, međutim, nije potvrdila, ali ni negirala da je Uprava policije donijela odluku da se književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjuje ulazak u našu zemlju, te da je za njih procijenjeno da ugrožavaju nacionalnu sigurnost države.

BEZBJEDNOST

- Stalna je obaveza službi bezbjednosti izrada bezbjednosnih procjena u vezi sa pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo – istaknuto je u saopštenju.

Poručili su da je ustavna i moralna obaveza Vlade da od „nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih“.

- Uvjereni smo da bi se na sličan način odnijela i svaka druga odgovorna Vlada, bilo gdje na svijetu. S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije – naveli su oni.

Naglašavaju da ovakav pristup nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja.

-Iako nam se to želi podmetnuti, ovaj pristup nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore – poručili su iz Vlade.

Bećković, Antić, Raković i Mirović najavljeni su kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine koja će biti održana 1. decembra u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Dnevni list Dan juče je objavio, pozivajući se na izvore iz Granične policije, da su glavni razlog zabrane ulaska u našu zemlju četvorici srpskih intelektualaca, njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih bezbjednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika