Region

Doći ću sa slobodom kad tiranskom režimu Đukanovića dođe kraj

Povodom zabrane ulaska u Crnu Goru srpkim intelektulacima zbog "ugrožavanja nacionalne sigurnosti", istoričar Čedomir Antić, čije ime je, prema pisanju podgoričkog Dana, na ovom spisku, kaže za Nedeljnik da je ta odluka "prirodna" zbog njegovog rada posljednjih 10 godina koji se odnosi na izvještavanje o ljudskim pravima srpskog naroda i kritiku Mila Đukanovića.
Foto: Nedeljnik
Foto: Nedeljnik
Portal AnalitikaIzvor

"Režim Mila Đukanovića je autokratski i autoritaran i opstaje na mržnji prema Srbima i drugim narodima u Crnoj Gori koju on sije i podstiče. Taj režim opstaje i nasuprot volji naroda falsifikovanjem izbora i popisa. Opstaje zato što krugovi u SAD i EU pokazuju spremnost da Balkan umjesto u modernu Evropu smjeste u Centralnu Ameriku u doba Hladnog rata", rekao je Antić.

"Već 10 godina uređujem izvještaj o ljudskim pravima srpskog naroda i iznosim istinu o stanju ljudskih prava i sloboda. Već 10 godina sam i kolumnista lista 'Dan' i poslije svega taj moj rad je morao da ima 'rezultat'. Nu putu ka stvaranju slobodne, demokratske Crne Gore, što je u interesu svih naroda u okruženju, ova zabrana pjesnicima, naučnicima, profesorima je prirodna stanica", kaže Antić.

On dodaje da je ova zabrana "najavljena iz paradržavnih kriminilanih krugova".

"Mislim na novine koje služe Đukanovićev režim u Crnoj Gori, pa je ta najava povlačena, igralo se na toplo-hladno zbog zastrašivanja. Ali pošto nisu uspjeli, morali su da ispune svoje prijetnje", kaže Antić za Nedeljnik.

On je na pitanje da li će pokušati da ode u Crnu Goru rekao da je sigurno da se neće predomisliti.

"Bez obzira na tu zabranu i listu, biću u Podgorici kada tiranskom Đukanovićevom režimu bude kraj. 'Doći ću slobodan', da citram Slobodana Jovanovića", rekao je Antić.

Uprava policije donijela je rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, objavio je Dan.

"Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", navodi Dan da im je saopšteno iz Granične policije.

Prema ovim navodima, policijskim službenicima na graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ne smiju da uđu u zemlju, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Riječ je o tome da su srpski intelektualci, kojima je zabranjen ulazak, bili najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave stote godišnjice Podgoričke skupštine.

Portal Analitika