Društvo

Rašović: Vladavina prava je uzvišeni cilj svakog društva

Nagradu „Akademik Mijat Šuković“ posmatram kao izuzetno priznanje Pravnom fakultetu i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti za sva izdanja koja ove dvije ustanove objaviše, a koja su nagrađena – kazao je juče prof. dr Zoran Rašović.
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
PobjedaIzvor

Njemu je juče uručeno ovo priznanje Udruženja pravnika Crne Gore, a profesor Rašović je istakao da je „tim veće što dolazi od najšireg pravništva naše države, teoretičara i praktičara, privrženika zakona i nauci vještima dobitnik ovog priznanja“.

- Ova nagrada je draža i vrednija što nosi ime čovjeka, a i umom, naukom, energijom i odanošću je potpuno dorasla prestižu akademika Mijata Šukovića – kazao je Rašović.

Kako je rekao, čast mu je i što se ova nagrada dodjeljuje u godini u kojoj se obilježava više jubileja – 220 godina od donošenja Zakonika obščeg crnogorskog i brdskog i 130 godina od usvajanja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, kao i 85 godina od osnivanja Udruženja pravnika Crne Gore.

- Treba dostojno stati pred Bogišićem i njegovim Zakonikom. Kakav danas Crnoj Gori treba građanski zakonik? Komisija je već odlučila – imaće sedam djelova, a u posljednjem će biti navedeno 45 dičnih Bogišićevih izreka s kraja Opšteg imovinskog zakonika – kazao je on.

Od kolega iz pravne struke, kako je istakao, svakodnevno se očekuje da doprinose svakodnevnoj društvenoj kontroli institucija.

- Savremeno pravo sadrži i moralne principe, koji predstavljaju najbolje moguće opravdanje za sve postojeće norme. Između prava i morala postoji nužna veza. Svima, a posebno pravnicima, neka bude na umu uzvišeni cilj svakoga društva – vladavina zakona i morala, ustava, prava uopšte, a ne vladavina ljudi – naglasio je Rašović.

Imamo, prema njegovim riječima, gledajući pravnu tradiciju, sa čime izaći pred Evropu.

- Ali, ne zaboravimo da Evropa treba da živi i u nama – poručio je prof. Rašović.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović naglasio je da je dobitnik nagrade „Akademik Mijat Šuković“ rezultatima višedecenijskog naučnog rada na Univerzitetu i akademiji ovom priznanju dao dodatnu vrijednost.

- Svojim primjerom pokazuje da naporan i dug put temeljnog i predanog stvaralaštva i posvećenosti nauci i profesiji ima društvenu prepoznatljivost, prije svega u okviru pravničke zajednice koja mu odaje priznanje – kazao je prvi čovjek Udruženja pravnika.

Portal Analitika