Region

Haradinaj: Spremni smo da služimo NATO i Kforu

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj izjavio je danas da nove kosovske bezbjednosne snage neće zamijeniti ni Kfor ni NATO na Kosovu, ali je izrazio spremnost da im Priština bude u službi, prenijela je prištinska GazetaExpress.
Haradinaj: Spremni smo da služimo NATO i Kforu
Portal AnalitikaIzvor

Haradinaj je to rekao na 9. konferenciji "KBS i partneri", koju je organizovalo Ministarstvo za bezbjednosne snage Kosova.

"KBS neće zamijeniti Kfor, Kfor je dobrodošao u našoj zemlji, KBS neće zamijeniti NATO, prisustvo NATO-a je uvijek dobrodošlo u našoj zemlji i želimo da im se priključimo, želimo da vam služimo", rekao je Haradinaj.

On je rekao da očekuje "dug i težak" proces do prelaska KBS-a u vojsku, te da je to "demokratski i postepen proces" i da nema sumnje da će transformacija KBS biti izvedena profesionalno i bez nasilja koje je, dodao je, neprihvatljivo.

Tokom transformacije KBS je, rekao je Haradinaj, spremna da zajedno sa snagama NATO služi bilo gdje u svijetu.

"Kad god kažete, spremni smo da sarađujemo, Kosovo je spremno. S obzirom na tu spremnost na Kosovu, mogu da potvrdim da vaša podrška profesionalizmu i dobroj praksi doprinosi ovoj važnoj instituciji na Kosovu", rekao je Haradinaj.

Spremni smo, kazao je, da postanemo član INTERPOL-a, ali i NATO-a. Svjestan je, kazao je Haradinaj, da je to dug proces, pa je priliku iskoristio da zemljama NATO poruči da je Kosovo dio njihovog tima.

Portal Analitika