Društvo

Stanković: Kriminalcima poslata poruka da nijesu iznad institucija

Samo zajednički, timski rad tužilaca koji rukovode istragom i službenika Uprave policije, šalje jasnu poruku svim pripadnicima kriminalnih organizacija da ne mogu biti iznad institucija i da će se naći pred licem pravde prije ili kasnije, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanović povodom Dana tužilaca Crne Gore.

Stanković: Kriminalcima poslata poruka da nijesu iznad institucija
Portal AnalitikaIzvor

Podsjeća da je za godinu po optuženjima državnih tužilaca osuđujućom presudom riješeno više od 90 odsto, odbijajućom dva, a oslobađajućom četiri odsto predmeta.

“Po naredbama tužilaštva preduzimane su mjere i radnje koje su rezultirale rasvjetljavanjem najtežih krivičnih djela, a lišeni su slobode i procesuirani brojni pripadnici različitih kriminalnih grupa. Na ovaj način još jednom smo potvrdili da samo zajednički, timski rad tužilaca koji rukovode istragom i službenika Uprave policije, šalje jasnu poruku svim pripadnicima kriminalnih organizacija da ne mogu biti iznad institucija i da će se naći pred licem pravde prije ili kasnije. Ovdje posebno naglašavam značaj rezultata koji su postignuti u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i korupcije na visokom nivou”, naveo je Stanković.

Kao vrhovni državni tužilac nastojao je, ističe, da oko sebe okupi saradnike koji nijesu spremni samo da budu aktivni u radu, već i proaktivni u predlaganju konkretnih rješenja za zahtjevne situacije.

“Te personalne procjene su se, u većini slučajeva, pokazale ispravnim. Bilo bi pogrešno reći da smo svi zajedno uradili sve što smo planirali, ali treba biti posebno maliciozan pa ne primijetiti da je državno-tužilačka organizacija danas nekoliko koraka ispred one koju smo zatekli prije četiri godine i za jedan mandat bilo bi dovoljno formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i obrazovanje Sekretarijata tužilačkog savjeta, kao i unapređenje administrativnih kapaciteta i informaciono – komunikacione tehnologije”, kazao je Stanković.

Funkcija državnog tužioca istovremeno je i privilegija i izazov.

“Ona traži svakodnevno dokazivanje naše dostojnosti da je obavljamo. Da se svakog dana zapitamo šta smo to konkretno uradili da državnotužilačka organizacija bude bolja i kvalitetnija. Sve vas zajedno podsjećam na odgovornost koju imate, ne pred javnošću, ne pred drugima, već sami pred sobom i pred zakonom”, poručio je Stanković.

Portal Analitika