Abiznis

Traženi nastavnici, ekonomisti, pravnici...

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, minule sedmice, broj visokoškolaca povećan je za oko 700. Vraćaju se korisnici stručnog osposobljvanja iz šeste generacije, a javljuju se i novi. Proteklih sedam dana prijavilo se 500 svršenih studenata, tako da je sada registrovano 2.067 diplomaca spremnih  za sedmi krug osposobljavanja.

Traženi nastavnici, ekonomisti, pravnici...
Dnevne novineIzvor

Stručno

Podsjetimo, rok za prijavljivanje visokoškolaca je 15. novembar.

Poslodavci su i ove godine iskazali veliko interesovanje i ponudili oko 11.000 radnih pozicija, od kojih je 6.900 u realnom sektoru, a nešto više od 4.000 u zdravstvu, obrazovanju, policiji, vojsci, advokatskim kancelarijama, izvršitelji, notari, u turističkim organizacijama, političkim partijama, javnim ustanovama, privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala… Uobičajeno, najviše se traže ekonomisti i pravnici.

Kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50% korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Evidencija

Inače, u Crnoj Gori bez posla je ukupno 6.321 visokoškolac, što je u poređenju sa prošlom godinom manje za 22 odsto.

Među nezaposlenim visokoškolcima, njih 247 su masteri i magistri, a 13 doktori nauka.

Na tržištu rada, poslednjih godinu, u vidu ponude, tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 757 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 62 grupe, odnosno područja rada.

-Dominantno učešće, u tim kretanjima, imalo je šest grupa zanimanja - vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, društveno-humanistička zanimanja i zanimanja ugostiteljstva i turizma i činili su 65% ukupne ponude visokoškolaca u tokom poslednje godine – analizira pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje mr Goran Bubanja.

Sa druge strane, u istom periodu, kako dodaje Bubanja, ta zanimanja u sličnom iznosu učestvovala su i u prijavljenoj tražnji  za visokoškolcima (62%), kao i zapošljavanju visokoškolaca sa evidencije nezaposlenih (68%). Slična kretanja zabilježena su i u nekoliko prethodnih godina.


Informatičari i statističari najbrže do posla

Od ukupnog broja visokoškolaca (6.321), njih 62,52% su na evidenciji kraće od jedne godine, a 37,48% su na evidenciji duže od godinu. Najkraće na evidenciji, su nezaposleni visokoškolci sa zanimanjima iz grupe Informatičari i statističari – njih 95,24% je na evidenciji  kraće od godinu, zatim farmaceuti - njih 94,74% je na evidenciji  kraće od godinu, građevinari – 85,71%, elektroenergetičari – 81,48%, arhitekte i urbanisti - 80,30% , zanimanja računarske tehnike - 77,31%  ...

 


 


 

 

Portal Analitika