Abiznis

Nurković: Limitirani kapaciteti aerodroma, neophodne investicije

"Nema dileme da se postupak valorizacije Aerodroma Crne Gore sprovodi u skladu sa zakonom", izjavio je ministar saobraćaja Osman Nurković na skupštinskom odboru za ekonomiju, finansije i budžet.
Nurković:  Limitirani kapaciteti aerodroma, neophodne investicije
S.G.
S.G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

On je na kontrolnom saslušanju koje su inicirali poslanici DPS-a i SD-a ponovio da se ne radi o prodaji državnih aerodroma, već o davanju na koncesiju.

"Cjelokupna investicija tokom trajanja koncesionog perioda bice vraćena državi sa uvećanom imovinom. Javna rasprava je završena, bilo je primjedbi što je organizovana tokom godišnjih odmora, ali smo sublimirali sve sugestije i uvažili one za koje smo procjenili da popravljaju koncesioni akt", rekao je Nurković odgovarajući na pitanje poslanika Branka Čavora (DPS). 

On je pojasnio da ce nakon finalizacije tog dokumenta biti raspisan pretkvalifikacioni tender, koji će trajati 30 dana. Nakon procjene ispunjenosti uslova biće odabrani najbolji ponudjači, koji će steći pravo da se prijave na tender.

Ministar je naglasio da crnogorski aerodromi ne zadovoljavaju elementarne potrebe, tako da su neophodne investicije.

- Svake godine imamo povećanje putnika, ali kapaciteti su limitirani. Na žiro računima Aerodroma Crne Gore ima 25 miliona eura, ali ih nijesu koristili za ulaganja", istakao je ministar Nurković.

Ministar je precizirao da se od budućeg koncesionara očekuje avansna uplata od minimum 100 miliona eura, dok će minimalna godišnja koncesiona naknada biti 10 odsto ukupnog prihoda. 

"Tokom cijelog koncesionog perioda očekuje se 200 miliona eura investicija, a u prve tri godine 80 miliona eura. Proces je maksimalno trasparentan. Očekujemo kvalitetne ponude i benefite za državu, građane i turiste", podvukao je Nurković. 

Ministar je, odgovarajući na pitanja Borisa Mugoše (SD) kazao da predloženi model valorizacije aerodroma nije njegova ideja nego politika Vlade.

"Sve je u skladu sa zakonom. Koncesionar mora formirati preduzeće koje će upravljati aerodromima. Ugovor između koncesionara i zajmodavca nas uopšte ne interesuje. Što se tiče imovinsko- pravnih odnosa, u ovoj fazi je teško identifikovati potrebe koncesionara. Procjena vrijednosti imovine Aerodroma Crne Gore jeste obaveza, ali ona postoji i od zadnje procjene nije bilo značajnijih investicija", naveo je Nurković.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika