Gerasimos Christatos u Nikšiću o grčkoj civilizaciji

Ataše u Ambasadi Grčke u Podgorici, Gerasimos Christatos, sinoć je u Nikšiću održao predavanje o grčkoj civilizaciji na temu „Helada: neispričane priče“. Delegacija ambasade koju je upotpunilo i pristustvo Nj.E. ambasadora Sotiriosa Athanassiou, u prepunoj Sali Tehnopolisa približila je mladima Grčku istoriju i kulturu.
Gerasimos Christatos u Nikšiću o grčkoj civilizaciji
Portal AnalitikaIzvor

Počevši od 9.000 godina starog epigrafa iz Displiona do tragova Aleksandra Velikog u Avganistanu, gdin Christatos je govorio i o porijeklu ranog grčkog alfabeta, te podsjetio na brojne riječi grčkog porijekla u crnogorskom jeziku. Na kraju predavanja prikazan je video koji pokazuje do koje mjere Teorija velikog praska podsjeća na verziju iz grčke mitologije.

Predavanje je organizovala NVO “Pro Futuro”, pokretač i organizator Bedem Fest-a,  u saradnji sa ambasadom Republike Grčke, kompanijom Adriatic Properties i IPC Tehnopolis u okviru projekta “Mladi mladima” koji je finansiran od strane Fonda za aktivno građanstvo i EU. Pomenuti projekat je kroz vješto osmišljene aktivnosti želio da pokaže da i građanke i građani u ulozi volonterki i volontera mogu dati svoj doprinos lokalnoj zajednici. Projekat je uključio četvoro mladih ljudi u mentorstvo-obuku “Mladi i preduzetništvo” dok je u prethodnom periodu, za učenike i učenice srednjih škola organizovan javni čas istorije u Starom Gradu Bedemu. Nedavno je u Nikšćiću, u sklopu istoimenog projekta, organizovana i izložba fotografija nikšićkog fotografa Miloša Zvicera pod nazivom “Tvoj grad” na gradskom trgu u Nikšiću“.

Petar Šundić, Bedem fest

„U fokusu naše pažnje bili su uvijek mladi ljudi, njihovi potencijali, talenti, njihova energija, ali i  svakodnevno iskustvo i praksa, kroz susret sa svakodnevnim životom, jer teorijska znanja jesu važna, ali ne i dovoljna sama po sebi i za sebe. Talenti koje posjeduju pojedinci treba kanalisati i ne treba ih uniformno posmatrati. Svako je stvoren za nešto i upravo u tome leži značaj projekata poput ovih koji i omogućavaju pojedincima da kroz zdravo vođenje mentorstava, razmjenu znanja i kontinuirano učenje, mladi dalje razvijaju svoje vještine. Jako je važno da svako prepozna šta je to u čemu se najbolje osjeća, kao i da bude ohrabren da započne svoj sopstveni biznis, jer se mora početi od nečega. Svi su morali početi tako. Bitno je ohrabrivati a ne obeshrabrivati mlade ljude i biti im brana. Da bi mladi adekvatno cijenili i vrednovali istorijske i kulturne vrijednosti bilo koje sredine moraju biti edukovani i odrastati u sistemu koji vrednuje kulturno nasljedje. Učenje o drugim kulturama je veoma važno zbog čega je predavanje o Grčkoj kao izuzetno važnom istorijskom uporištu značajno za sve koji su prisustvovali.“

Portal Analitika