Kultura

Dokle pogled seže dosegla najdalje do sada – čeka je Pariz

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom za dvije godine od kada je postavljena na scenu postigla je veliki uspjeh gostujući širom regiona i Evrope, dobivši aplauze koji se ne zaboravljaju.
Dokle pogled seže dosegla  najdalje do sada – čeka je Pariz
Portal AnalitikaIzvor

22. novembra predstava koju je režirao  jedan od vodećih evropskih reditelja -Arpad Šiling,  igra se u Parizu, u teatru MPAA Saint- Germain (Em Pe AA Sen Žermen). Ovo gostovanje predstavlja najdalju tačku do koje je predstava nastala na Cetinju došla do sada, ali i jedno od najreprezentativnijih gostovanja kada je riječ o inostranom predstavljanju cjelokupnog  crnogorskog teatra u poslednjih 15 godina.

Pozorište MPAA Saint- Germain osnovano je 2008. kao mjesto koje će otvoriti svoja vrata za umjetnike iz oblasti  teatra, plesa i muzike. Od tada, kako se navodi na zvaničnoj stranici teatra,  nastavlja da se razvija odlučno prateći pravac umjetničkog kvaliteta i raznolikosti umjetnika i kulture svih Parižanki i Parižana.

                                  

„Ova predstava, nastala 2016. jedna je najnovijih u režiji Arpada Šilinga. Zasnovana je na ličnim pričama glumaca koji se nalaze na sceni, tipičnoj priči  istočne Evrope“, navodi se u najavi predstave ovog pariškog pozorišta.  

„ Arpad Šiling koncentrisan je samo na jednu stvar u ovom trenutku: na glumca. Ne koristi dekor, kostime, ni rasvjetu. Na sceni nema ničeg osim glumaca i njihovih priča“- riječi su Bence Bíróa, dramaturga ove predstave, koje citira MPAA Saint-Germain  na svom web sajtu.

predstava2

Dokle pogled seže je predstava koja nepogrješivo komunicira sa publikom , do sada u Budimpešti, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Somboru, Užicama, Subotici, Bitolju, Viterbu- gdje god igra ansambl koji čine: Srđan Grahovac, Varja Đukić, Nada Vukčević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Dušan Kovačević i Jelena Simić. Na svim scenama osmoro  glumaca uvijek se vraćalo na scenu , a publika je jasno vidjela da su zajedno sa rediteljem stvarali priču o svemu što se dešava u dobu, koje neko zove tranzicijom, neko vakumom, dobu koje traje I ima svoje junake- gubitnike I pobjednike .

Takođe, publika je svaki put aplaudirala reditelju čiji je rad uvijek i svima jasan, bez obzira na jezičku barijeru- Šilingu, koji je diskretno pustio svoje glumce da vode, jer, kako se govorilo: „To više nije rediteljsko pozorište, to je pomak“. U tom smjeru , nakon gostovanja na Festivalu „Quartieri dell arte“ decembra 2016. ,  kritiku je za italijanski dnevnik Corriere della sera napisao Franco Cardelli, naslovivši svoj tekst „Šiling, tajanstveni reditelj u potrazi za evropskim snom“, napisavši potom u kritici - „Šiling je stvorio predstavu  nastalu na krilima evropskog vjetra: u slučaju Crne Gore, tu je volja, želja da se bude, bude u Evropi“.  Sa predstavom Dokle pogled seže, Kraljevsko pozorište Zetski dom u Evropu je  došlo. Pariz je čeka 22. novembra.

Autorski tim predstave Dokle pogled seže čine i saradnici na tekstu: dramaturg  Bence Biro,  prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović I asistent reditelja Mirko Radonjić. Ovaj projekat realizovan je uz  podršku EU Cretive Europe , kao dio projekta EU Collective Plays! .

Portal Analitika