Politika

DF će tražiti više izmjena Ustava

Skupština Crne Gore juče je, nakon više od šest sati rasprave, sa 56 glasova za i pet uzdržanih, što je više od dvotrećinske većine, usvojila odluku o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koja će, zbog hitnosti, stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu. 
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore
PobjedaIzvor

Odluku su podržale vladajuće DPS, SD, BS, Forca i HGI, kao i opozicione DF, SDP i Demos. Uzdržani su bili nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović, Goran Danilović, Goran Radonjić i Anka Vukićević, kao i Andrija Popović (LP).

Rješenja u predloženoj odluci nijesu nikome od poslanika bila sporna, ali žustra rasprava vodila se zbog „prazne stolice“ u odboru, ostavljene na insistiranje DPS-a Demokratama i Uri, koje bojkotuju parlament. DF i LP suprotstavili su se takvom stavu.

DF je poručio da zbog ostavljanja mjesta Demokratama ne vjeruje u iskrene namjere DPS-a i iskazao sumnju da se odvijaju ,,tajni pregovori“ DPS-a sa Aleksom Bečićem. Front je, iz tog razloga, tek uoči glasanja odlučio da podrži formiranje odbora, a Andrija Popović iz LP ostao je uzdržan.

DPS je, na kraju, ponudila rješenje – da „rezervisano“ mjesto iskoristi opozicija, ali samo dok dođe predstavnik Demokrata.

Milan Knežević je rekao da DF neće uslovljavati odbor izmjenama Ustava, ali je, ipak, saopštio nove zahtjeve.

- Najavili smo ih mnogo ranije i odnose se na jezik, simbole, skraćenje himne, ali sada imam još jedan uslov, a to je Njegoš i Zakon o praznicima – rekao je Knežević, na šta je dobio odgovor iz DPSa da će se „o svemu razgovarati“.

Predrag Bulatović kazao je da nije isključeno da DF zatraži ustavne izmjene koje se odnose na afirmativnu akciju.

- Po mom sudu, samo Albanci imaju pravo na afirmativnu akciju. Procenat koji je utvrđen za afirmativnu akciju je na ivici ustavnosti. Ko može zabraniti našem predstavniku u odboru da otvori tu priču – rekao je Bulatović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika