Crna hronika

Saslušani Janjić i Mujović jer su bili na spisku za likvidaciju

Darko Janjić i Radovan Mujović saslušani su u svojstvu svjedoka u istrazi Specijalnog tužilaštva protiv tročlane grupe koju su, prema sumnjama istražitelja, predvodili Kotoranin Igor Vukotić, Nikšićanin Ranko Radulović i albanski državljanin Erogen Brajović.
Foto: M. Babović
Foto: M. Babović
PobjedaIzvor

VEZE

Istragom tužilaštva utvrđeno je da su na meti tročlane grupe bili Janjić i Mujović koji su, prema procjenama bezbjednosnih službi, blisko povezani sa kavačkim klanom. Ova tročlana grupa koju su oformili Vukotić, Radulović i Brajović, prema stavu tužilaštva, planirala je više likvidacija, a bavila se i drugim krivičnim djelima poput šverca droge, iznude, bombaškim napadima…

Na listi za likvidaciju našli su se i neraspoređeni službenici ANB-a Zoran Lazović i Duško Golubović, koji su takođe dali izjavu u svojstvu svjedoka.

Zaštićeni svjedok kodnog naziva Jadranko Jonski ispričao je da su Lazović i Golubović bili u vrhu liste za odstrijel jer su ometali djelovanje kriminalnih grupa. Na spisku svjedoka koje je predložila tužiteljka Stojanka Radović ima više od deset osoba koje su, prema osnovanim sumnjama istražitelja, trebale da se nađu na meti ove tri grupe.

Iskaze su dali i službenik Uprave policije Duško Koprivica i jedan od radnika obezbjeđenja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, čija je likvidacija pripremana.

Tužilaštvo je prikupilo i materijalne dokaze u ovom slučaju, a značajna su saznanja koja je predočio zaštićeni svjedok Jonski. Grupe su bile više od pet mjeseci pod mjerama tajnog nadzora i u dokazni materijal biće uvršteni telefonski razgovori osumnjičenih.

Zaštićeni svjedok je u iskazu putem video-linka naveo da je za Katnićevu likvidaciju bilo predviđeno pola miliona eura i da su za praćenje angažovali njega i još dvije osobe koje su na spisku osumnjičenih u ovoj istrazi. Jonski i još dvije osobe, kako je naveo, sastale su se sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem u Srbiji, u blizini jedne atraktivne turističke destinacije, gdje im je obećano, kako je tvrdio zaštićeni svjedok, da za sve likvidacije imaju na raspolaganju pet miliona eura.

Praćenje Katnića od njih je, prema svjedočenju zaštićenog svjedoka, tražio Ranko Radulović iz Nikšića, koji je označen kao vođa jedne od tri kriminalne grupe.

ZADUŽENJA

Zaštićeni svjedok otkrio je i da mu je Erogen Brajović platio da ubije Vjekoslava Lambulića i da su mu dvije osobe, čija imena je naveo, bile logistika. On je detaljno ispričao kako je pokušao da ubije Lambulića, kojeg policija označava kao bezbjednosno interesantnu osobu.

Ispričao je da je ovaj napad naručio albanski državljanin Erogen Brajović zato što je bio siguran da su braća Lambulić ubila njegovog brata Aleksandra 2015. godine na Zabjelu.

Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra, Nikšićanin Stefan Perović i Kotoranin Nikola Mršić, koji je u bjekstvu.

Tužilaštvo je nedavno proširilo naredbu o sprovođenju istrage na Nikšićane Željka Matijaševića i Milovana Peruničića.

Šezdesettrogodišnji Peruničić uhapšen je jer su kod njega pronađeni djelovi za izradu eksplozivnih materija, pištolj i municija u ilegalnom posjedu. Istražitelji su na detonatorskoj kapisli pronašli DNK jednog od osumnjičenih, koji je u junu uhapšen u Nikšiću kao član grupe koju je predvodio Radulović.

Portal Analitika