Crna hronika

Po kamionu cigareta carinici uzimali 2.500 eura

Proširena je istraga u slučaju šverca cigareta, kojom Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči više od 20 osoba, uključujući i carinike, za primanje mita nakon svakog otpremljenog kamiona sa cigaretama, saznaje TVCG od pouzdanih izvora u SDT-u.
Po kamionu cigareta carinici uzimali 2.500 eura
Televizija Crne GoreIzvor

Podsjećamo, službenici specijalnog policijskog odjeljenja početkom avgusta zaplijenili su na Paštrovačkoj gori oko 65 hiljada šteka cigareta namijenjenih za prodaju na sivom tržištu.

U proširenoj naredbi Specijalnog tužilaštva navodi se da je Gojko Leković, kao organizator kriminalne grupe, po kamionu cigareta davao carinicima dvije i po hiljade eura, sa zadatkom da postupaju po njegovim nalozima.

“Carinici su sačinjavali neistinite javne isprave - zapisnike o izvršenom pregledu robe u kojima su naveli da će cigarete nakon prenosa vlasništva biti uskladištene u skladište br. 25 "Port of adria", iako su znali da neće biti uskladištene već izvezene u carinsko područje Crne Gore, nakon čega cigarete nijesu evidentirali kao robu koja se uvozi, čime su omogućili da vlasnik cigareta izbjegne plaćanje poreza i akciza u iznosu od oko 40 miliona eura”, navodi se u proširenoj naredbi o sprovođenju istrage.

Cigarete su utovarane i švercovane preko carinske linije. Prema sumnjama istražitelja i vozači su dobijali novac - 1000 eura po kamionu.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči i odgovorno lice iz jedne banke, koje je navodno uzimalo novac iz trezora, radi realizacije kriminalnog plana, plaćanja cigareta i davanja mita.

Istraga će, saznaje TVCG, ubrzo biti okončana, samo je pitanje dana kada će specijalno državno tužilaštvo podići optužnicu protiv više od 20 osumnjičenih.

Podsjećamo, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja počeli su 2. avgusta detaljno pripremanu akciju. Tada su na Paštrovačkoj gori zaplijenili oko 65 hiljada šteka cigareta namijenjenih za prodaju na sivom tržištu.

Marko Terzić, TVCG

Portal Analitika