Društvo

ĐUKANOVIĆ: Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori vlasti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti.
ĐUKANOVIĆ: Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori vlasti
Portal AnalitikaIzvor

"Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome. Samo kredibilni mediji mogu afirmisati kredibilnu javnost. Crna Gora slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti", kazao je Đukanović na svečanosti prilikom uručivanja godišnje nagrade „DIALOGOS“.  

Prema njegovim riječima, cilj je progres društva i kvalitetniji život ljudi koji ga čine.

"To je suština procesa integracija, a ne puko administrativno ispunjavanje pregovaračkih agendi. Sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganje za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene, ciljevi su kojima težimo i kojima smo posvećeni", dodao je predsjednik Crne Gore uz poruku da će Crna Gora i ubuduće biti mjesto okupljanja regiona i kada se radi o istraživanju kulture i teorije medija, i naučnoistraživačke djelatnosti uopšte.

"Najsrdačnije čestitam Prof dr. Nenadu Vertovšeku ovu vrijednu nagradu. Sve čestitke i žiriju na odgovornom radu i izboru, kao i organizatorima na istrajnosti u ovoj značajnoj misiji", istakao je Đukanović.

On je rekao da živimo u vremenu dramatično ubrzanih razvojih procesa kojima pečat daju nove informaciono-komunikacione tehnologije.

"Rezultat toga su i duboke promjene u tradicionalnom medijskom svijetu, i nove paradigme medijske kulture. To je posebno vidljivo u društvima u tranziciji kao što su naša, koja mukotrpno pokušavaju da kroz sveobuhvatne reforme i usvajanje evropskih vrijednosti uhvate priključak sa savremenim civilizacijskim tokovima", objasnio je Đukanović. 

Naučni projekat regionalnog značaja „Medijski dijalozi“ je to prepoznao na vrijeme. U tom kontekstu je i ustanovljena naučna nagrada „DIALOGOS“ koju razumijem kao potrebu i podsticaj da se utemelje i osnaže nauka i znanje kao bazični resursi za budućnost naših društava i za njihov razvoj.

"Ovaj projekat zaslužuje podršku kao važan dio regionalne saradnje, utoliko prije što se radi o povezivanju i afirmaciji stručnih kapaciteta u našim zemljama. Balkan kao društvo znanja najbolji je odgovor konceptima i tehnikama manipulisanja iz predvorja predpolitičke kulture. To je ideal dostojan angažovanja, cilj do kojeg se ne može stići bez naučnog, kredibilnog medijskog istraživanja", zaključio je Đukanović.

 

Portal Analitika